Valtiovarainministeri Petteri Orpo kertoi budjettiriihen tiedotustilaisuudessa, että perhevapaauudistus tullaan käsittelemaan, ja lapsen edun kannalta voidaan tehdä myös muita tärkeitä päätöksiä. Orpon mainitsemat ”lapsen edun kannalta tehtävät päätökset” tulisi nyt avata ja listata, vaatii kansanedustaja Arja Juvonen (ps).

– Lapsilisien indeksijäädytykset ja lapsilisien leikkaukset edesauttavat lapsiperheiden köyhtymistä ja osuvat lapseen. Hallituksen tulee vastata siihen, milloin indeksijäädytykset puretaan vai jatkuuko lapsiperheiden kyykyttäminen tältä osin edelleen, Juvonen vaatii.

Lasten ja nuorten syrjäytyminen ja pahoinvointi on Juvosen mukaan lisääntynyt, eikä ratkaisua sen vakavan ongelman taittamiseen löydy. Perheneuvoloiden ja kouluterveydenhuollon toimivuus ja resurssit ovat puutteellisia varsinkin suurissa kaupungeissa, joissa odotusajat palveluiden piiriin ovat kohtuuttoman pitkät.

– Koulut alkavat tällä viikolla ja uuden opetussuunnitelman käyttöönotto laajenee. Kouluihin tulee niin sanottuja tutor-opettajia tukemaan opetussuunnitelman käyttöönotossa. Miten on koulunkäyntiavustajien laita? Tuleeko heitä olemaan kouluissa tukemassa niitä, joita uudistus eniten koskee eli lapsia, oppilaita?

Oppilaan siirtyminen ala-asteelta yläasteelle vaatisi myös enemmän huomiota, Juvonen sanoo.

– Koulunkäyntiavustajia tulisi olla myös yläasteella tukemassa niitä nuoria ja koululuokkia, joissa tarvetta havaitaan.

Hallituksen tulee tehdä päätöksiä, jotka lähettävät selkeän singnaalin siitä, että myös lasten suojeleminen suomalaisessa yhteiskunnassa on ensiarvoista, tärkeää ja puolustettavaa, Juvonen linjaa.

– Tyttöjen silpominen eli ympärileikkauksen kriminalisointi on ehdottoman kannatettavaa, mutta myös lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistusasteikkoja on tiukennettava.

Juvosen mielestä rangaistusasteikkoa olisi kovennettava niin, että lapsiin kohdistuvissa rikoksissa ei enää tunnettaisi ehdollisia rangaistuksia.

– Olen tehnyt aiheesta lakialoitteita niin viime kuin tälläkin eduskuntakaudella ja viimeisin odottaa parastaikaa hallituksen hyllyllä käsittelyä. Toivon, että oikeusministeri Antti Häkkänen ottaa asiaan kantaa ja kertoo, miten hallitus aikoo asiassa edetä, Juvonen sanoo.

Suomen Uutiset

Tagit