

MATTI MATIKAINEN
Purra: Hallitus jatkaa suomalaisen koulujärjestelmän alasajoa – oppivelvollisuuden pidentäminen ei korjaa ongelmia
Hallitusohjelmaa viimeistelevät puolueet ovat demareiden johdolla sopineet oppivelvollisuuden pidentämisestä toiselle asteelle. Samalla toisen asteen kirjoista ja muista välineistä tulee maksuttomia. Nämä kaksi teemaa olivat erityisesti demareille kynnyskysymyksiä.
– Perussuomalaiset on johdonmukaisesti vastustanut ajatusta. Ei siksi, että vastustaisimme kouluttautumista ja työllisyyden parantumista, vaan siksi, että kyse on hyvin perinteisestä vasemmistolaisesta laastaritoimenpiteestä, joka ei korjaa ainuttakaan niistä ongelmista, joita sen toivottaisiin korjaavan, kritisoi perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra.
– Hallitus esiintyy koulutusmyönteisenä ja haluaa esittää tekevänsä hyvää, mutta en pidättelisi hengitystäni vaikutuksia odotellessa, Purra sanoo.
Peruskoulujen ongelmat itse aiheutettuja
Purran mielestä suurin osa ongelmista juontaa peruskoulusta.
– Suuret erot eri koulujen välillä, yhä haastavampi oppilasaines, opettajan heikko auktoriteetti, oppilaiden omaan motivaatioon luottava vaativa opetussuunnitelma, digilaitteiden itseisarvo, keskittymishäiriöt ja oppimisvaikeudet ja erityisesti se, että minkäänlaisia takeita oppimisesta ei ole, ovat suistaneet entisen Pisan ykkösmaan huolestuttavaan luisuun, Purra sanoo.
Peruskouluun tarvittaisiin perussuomalaisten mielestä oppimistakuu. Luokalta toiselle ei saa päästää, mikäli tiettyä osaamista ei saavuteta. Etenkään tsemppi- tai säälinumeroita ei saa antaa ysiluokan päästötodistukseen.
– Kun peruskoulussa asioita katsotaan läpi sormien, ongelmat kasautuvat toiselle asteelle, erityisesti ammattikouluihin. Nuori, joka osaa hädin tuskin lukea ja kärsii elämänhallinnan ongelmista jo teini-iässä, ei selviä amiksessa, jossa lähiopetus on vähäistä eikä kukaan katso riittävästi perään. Ongelma ei tälläkään hetkellä ole se, ettei toiselle asteelle mentäisi, vaan se, että ammattikoulu keskeytetään niin usein, Purra sanoo.
Maahanmuutto aiheuttaa ongelmia kouluissa
Purra muistuttaa, että tutkimuksissa on käynyt esille, että erityisesti maahanmuuttajataustaisille oppilaille annetaan osaamistaan parempia numeroita, mahdollisesti kannustusmielessä. Tämä on hyvin ongelmallista.
– Mikäli me saisimme kunnollista dataa oppimisen laskusta ja koulujen ongelmista, havaitsisimme, että suurimmat ongelmat koskevat nimenomaan maahanmuuttajataustaisia oppilaita ja maahanmuuttajien täyttämiä kouluja. Tällaista erottelua ei kuitenkaan vallitsevan ideologian mukaan saa tehdä, ja niinpä jatkamme näennäistä ongelmanratkaisua, ilman että varsinaista ongelmaa on edes tunnustettu, Purra kritisoi.
– Koulujärjestelmämme tarvitsee ehdottomasti toimenpiteitä. Opettaminen ja ihan perusasiat vaativat lisää resursseja. Monin osin kyse on myös ideologisesta muutoksesta. Siitä, mitä me haluamme koulun tekevän ja miksi. Lapsen ja nuoren kuuluu koulussa oppia asioita ja olemaan ihmisiksi. Miksi tätä pidetään nykyään niin vanhanaikaisena lähestymistapana?
Opettajaksi halutaan yhä vähemmän
Purra on erityisen huolissaan opettajan työn vetovoiman vähenemisestä.
– Sillä on hyvin kauaskantoisia vaikutuksia, joita on vaikea korjata, kuten naapurimaamme Ruotsin tilanteesta voimme havaita, Purra huomauttaa.
Helsingin Sanomat kertoi torstaina, että luokanopettajakoulutuksen vetovoima on romahtanut. Koulutukseen hakee lähes puolet vähemmän ihmisiä kuin viisi vuotta sitten.
– Opettajan työ on muuttunut erittäin paljon, ja vaikka osaaminen ja sitoutuminen on korkeaa, ei kukaan veny kaikkeen. Samaan aikaan ammattijärjestö OAJ tuntuu olevan kiinnostunut aivan toissijaisista asioista eikä riittävällä tavalla tuo esille opettajan työn kasvavia haasteita. Vastuuta monista asioista pitäisi palauttaa koteihin ja vanhemmille – ei opettaja voi pelastaa kaikkea, Purra sanoo.
– Mikäli me haluamme palauttaa suomalaisen koulun ja osaamisen huipulle, pitää myöntää tehdyt virheet. Koulun liiallinen liberalisointi, keskittyminen ideologisiin hankkeisiin, maahanmuuton ongelmien maton alle lakaisu ja ylipäätänsä hyväksi osoittautuneiden perusasioiden hylkääminen ovat kaikki syitä tähän tilanteeseen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- opettajakoulutus ongelmat oppivelvollisuus demarit oppimistulokset Peruskoulu OAJ Opettajat PISA Riikka Purra perussuomalaiset hallitus maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Miksi opetusministeriö ei halua korjata koulujen ongelmia? – Halla-aho: “Peruskoulun oppimistulosten lasku ja yhä syvempi jako hyviin ja huonoihin kouluihin ovat kaikkien tiedossa”

Soveltuvuuskokeet palautuvat takaisin sote-alan opiskeluhakuun – Ritva Elomaa iloinen perussuomalaisten pitkäaikaisen tavoitteen toteutumisesta

Kansanedustaja Immonen: Kansallista identiteettiä vahvistettava koulutusjärjestelmässä

Putkonen hallitusohjelmaluonnoksen veronkorotuksista: ”Pieni- ja keskituloisten palkansaajien ilonaiheeksi jää lähinnä kääriä sätkiä ja keitellä pontikkaa”

Halla-aho: Oppivelvollisuuden pidentämisessä on kyse myös kotouttamis- eli maahanmuuttokustannusten piilottamisesta

PS-Nuoret: Suomi takaisin koulutuksen kärkikastiin

Koululaisten osaamistaso laskee – Purra: On syytä palata joissakin asioissa taaksepäin

Pisa-tulosten tulkintaa: Maahanmuuttajataustaiset lapset eriytyvät suomalaiskouluissa

Ruotsi siivosi maahanmuuttajat pois PISA-oppimisvertailusta – OECD hyväksyi tempun, suomalaisasiantuntija ihmettelee moista
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.