Riikka Purra ei ole esimerkiksi saanut koko kahden vuoden ministerin pestinsä aikana kertaakaan saanut työpöydälleen positiivisia lukuja.
– Maailman asiat, olivatpa ne sitten tulleja tai Saksan taloutta tai jotakin muuta, joka suoraan vaikuttaa Suomeen, ne menevät koko ajan heikompaan suuntaan.
– Nyt on onneksi näkynyt positiivista, mutta epävarmuuksia on hirveästi. Mutta yleisesti ottaen se, mitä me teemme, koen niin että nämä asiat on tehtävä. Siinä olen pyrkinyt olemaan rehellinen, ehkä liiankin rehellinen.
– Olen myös hyvin selkeästi pyrkinyt kertomaan, että tämä ei valitettavasti ole väliaikaista, vaan että mikäli me emme näe joitakin hillittömiä uusia Nokia-ihmeitä, jotka lisäävät meidän talouskasvua suuresti, tämä talouspolitiikka tavalla tai toisella tulee olemaan myös meidän tulevaisuuttamme, Purra sanoi.
Ostovoima paranee, luottamus hitaammin
Purra nosti keskustelussa esiin yhden itseään huolestuttavan talouden ilmapiirin asian.
– Muutama päivä sitten oli sellainen uutinen, että kansalaisten käsitys inflaatiosta ja todellinen inflaatio ovat revenneet toisistaan huomattavasti. Eli silloin 2022 kun hinnat räjähtivät ja ostovoima heikkeni tosi paljon, kaikki nousi valtavasti.
– Mutta nythän inflaatio on ollut pitkään todella hidasta ja me olemme sen suhteen huomattavan alhaalla verrattuna esimerkiksi Euroopan maihin. Mutta monilla ihmisillä on edelleenkin se ajatus, että inflaatio on edelleenkin tosi kovaa, koska se ostovoiman pudotus oli niin kova.
– Mutta tosiasiassa kun katsotaan dataa, niin sieltä ollaan vuodesta 2023 keväältä koko ajan noustu ylemmäksi. Ja ihan viime aikojen isot palkankorotuspäätökset, veronalennuspäätökset, alhaiset korot ja inflaatio – ostovoima paranee koko ajan. Mutta ihmiset eivät tunnu luottavan tähän.
Talous on psykologiaa
Purra myönsikin talouden olevan psykologiaa.
– Se on sitä, miten ihmiset näkevät tulevaisuuden ja luottavat tilanteeseen. Se on tosi oleellista. Kuten kuvasin, tällä hetkellä ostovoima on selvästi parantunut. Se ei kuitenkaan näy siinä, että ihmiset kuluttaisivat, vaan edelleen pidetään kulutusta kiinni ja katsotaan mitä tulee tapahtumaan.
– Samaan aikaan olen pitänyt ehdottoman tärkeänä, että suomalaisille kerrotaan rehellisesti, mikä talouden tilamme on. Poliitikot eivät sitä yleensä tee, varsinkaan ennen vaaleja tarvitessaan ääniä ja kannatusta.
Purra totesi, että ihmiset haluavat kuulla mieluummin hyviä asioita ja lupauksia siitä, että johonkin asiaan saadaan lisää rahaa.
– Mutta ilman kasvua tähän maahan me emme selviä haasteista.
– Joten se tarkoittaa sitä, että meidän pitää tehdä rohkeitakin toimia sen eteen, että me saamme yksityiselle sektorille yrityksiin talouskasvua. Siellä tehdään tavaroita ja palveluita, joita ihmiset haluavat ostaa – mieluusti myös tämän maan ulkopuolella. Sitä kautta me saamme vahvistettua työllisyyttä. Tämä kaikki on positiivista luottamuksen lisäämistä kasvuun päin. Meillä on hirvittävän paljon hyviä mahdollisuuksia, jotka vievät parempaan tulevaisuuteen.
Politiikka mahdollistaa heikompiosaisista huolehtimisen
Purran mukaan poliitikko ei voi tehdä päätöksiään pelkän empatian varassa.
– Jokainen, joka joutuu konkreettisesti tekemään poliittisia päätöksiä, hänen on välttämättä nostettava lentokorkeutta, kyettävä tekemään päätöksiä yleisemmällä tasolla. Sen sijaan puhtaasti empaattisesti toimiminen, myötätuntoisesti toimiminen, liittyy enemmän ihmisten väliseen toimintaan.
– Mutta tämä ei lainkaan tee tyhjäksi sitä, etteikö suomalaisen sosiaalipolitiikan tai talouspolitiikan pitäisi olla sellaista, että sillä varmistetaan että meillä on tosiasiallinen mahdollisuus huolehtia heikompiosaisista. Ja se on syy siihen, että kannan julkisesta taloudesta niin suurta huolta, koska minä näen ne luvut.
– Mikäli me menemme tätä vauhtia, niin me ajamme seinään ja siinä tilanteessa ei riitä viiden prosentin leikkaukset johonkin etuuteen. Silloin voidaan katsoa, mitä Kreikassa on tapahtunut, mitä tapahtuu silloin kun on rahoituskriisi. Sellaisessa maailmassa pärjäävät hyvätuloisimmat ja vahvimmat, mutta ei siellä pärjää ne, jotka hyvinvointiyhteiskuntaa erityisesti tarvitsevat, Purra painotti.