

PS ARKISTO
Purra: Soten maaliin vieminen hallituksen tärkein tavoite – seurauksista viis
Eduskunta on tänään tiistaina käsitellyt opposition tekemää välikysymystä hallituksen sote- ja maakuntauudistuksesta. Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra totesi puheenvuorossaan, että uudistuksen tavoitteet ovat kannatettavia, kuten aiemmillakin sote-kierroksilla, mutta niitä ei tulla uudistuksen myötä saavuttamaan.
Riikka Purran mukaan hallituspuolueet ovat hyvin vaitonaisia uudistuksen huolestuttavista vaikutuksista kunnille ja julkiselle taloudelle.
– Käytännössä kaikki uudistuksesta aiheutuvat talouden muutosvaikutukset kohdistuvat kuntiin, ja kuntatalous yksin toimii näiden vaikutusten tasaajana. Uudistus muuttaa kaikkien kuntien verotuloja ja valtionosuutta aiheuttaen suuria muutoksia kuntien talouden tasapainoon, rahoitusasemaan ja investointikykyyn, Purra sanoo.
– Uudistus tulee johtamaan siihen, että osa kunnista joutuu leikkaamaan esimerkiksi varhaiskasvatuksesta, perusopetuksesta, toisen asteen koulutuksesta sekä muista niiden vastuulle edelleen jäävistä palveluista. Seurauksena on hyvinvoinnin heikkeneminen ja hyvinvointierojen kasvu,.
Ongelmallisin suurille kaupungeille ja pienille maaseutukunnille
Purra huomauttaa, että kun vastuu palveluiden järjestämisestä ei jatkossa enää olisi kuntatasolla, hyvinvointialueiden on helppo karsia lähipalveluita ja keskittää palvelut maakuntakeskuksiin.
– Varsinkin erityisosaamista edellyttävät palvelut joko siirtyvät kauemmaksi tai ovat ainakin nykyistä harvemmin tarjolla oman kunnan alueella. Kun asukkaiden tarvitsemia palveluja ei enää ole tarjolla, johtaa uudistus erityisesti pienempien kuntien elinvoimaisuuden heikentymiseen. Samaan aikaan ne, joilla on mahdollisuus, käyttävät entistä enemmän yksityisiä työterveys- ja muita palveluja sekä hankkivat vakuutuksia, Purra muistuttaa.
– Tehtävien ja vastuun pirstoutuessa hallintohimmeliin myös suurten kaupunkien mahdollisuudet vastata esimerkiksi väestönkasvun ja maahanmuuton ongelmiin sekä eriytymiskehityksen ja muiden kaupungistumisen lieveilmiöiden torjumiseen vaikeutuvat. Kaupungeilta ja esimerkiksi HUS:ilta on lähdössä pois merkittävä määrä rahoitusta.
Ei uutta hallintorakennetta
Purran mukaan ehdotetulle uudistukselle olisi vaihtoehtoisia toteutustapoja kuten nykyisen kuntapohjaisen palvelujärjestelmän edelleen kehittäminen. Uudistamishankkeita on omaehtoisesti toimeenpantu useilla alueilla kokoamalla järjestämisvastuuta suurempiin yksiköihin, kuten kuntayhtymiin.
– Palvelujen järjestämisvastuussa olevien toimijoiden vahvistaminen voidaan toteuttaa vapaaehtoisen yhteistyön kautta ja ilman kokonaan uuden hallintohimmelin perustamista. Kannattaa korjata vain sitä, mikä on rikki, Purra muistuttaa.
Pakko saada voimaan?
Hallitus ajaa sote-uudistusta voimalla ja runttaamalla. Erityisesti keskustalle se on tärkeä myös kuntavaalien ja kannatuksen kannalta. Purran mukaan hallituspuolueet pyrkivät saamaan uudistuksen läpiviemisestä poliittista arvovaltaa ja glooriaa, vaikka seuraukset olisivat kaikkea muuta kuin tyydyttäviä.
– Niinpä mekin olemme taas saaneet kuulla, että vaikka uudistus ei ole loistava, se tulisi siitä huolimatta hyväksyä ja sitten vähitellen korjailla siinä ilmenneitä vikoja. Vaihtoehtoisesti vedotaan siihen, että uudistusta on tehty niin kauan, että se on pakko saada voimaan.
– Kuten viime kaudellakin, sote-uudistukseen liittyy valtavia poliittisia intressejä, lehmänkauppoja ja ideologiaa. Ensisijainen tavoite ei välttämättä olekaan saada kansalaista, näiden hyvinvointia ja veronmaksajan etua hyödyttävää järjestelmää. Juuri nyt pelkkä soten maaliin vieminen tuntuu olevan hallituspuolueille riittävä tavoite, tuli siitä sitten sutta tai sekundaa tai jotakin muuta, Purra sanoo.
Artikkeliin liittyvät aiheet
- hallintohimmeli kustannukset sote-uudistus palvelut Kuntavaalit Julkinen talous Riikka Purra Hus Kunnat hallitus Keskusta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Meri: Suomen ja kuntien tie – velkaa ja veroja

Perussuomalaiset sosiaali- ja terveysvaliokunnassa: Sote-uudistus juntattiin läpi vikoineen – ”korjaukset” viime hetken silmänkääntötemppuja vailla todellista merkitystä

Perussuomalaiset kyselytunnilla: Sote-uudistus vie palvelut kauemmas ja uhkaa demokratian toteutumista

Ranne: Muut puolueet irrallaan kuntatalouden tosiasioista
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.