Perussuomalaisten työmies Matti Putkonen moittii SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Antti Lindtmania Hietalan raportin esitysten vääristelystä.

– Lindtman vääristelee karkeasti selvitysmies Harri Hietalan raporttia paikallisesta sopimisesta. Väitteet, että työantaja voisi yksipuolisesti alittaa työehtosopimusten palkojen minitasot, ei pidä paikkansa. Kaikista työehtoihin liittyvistä asioista on sovittava luottamusmiehen kanssa, myös järjestäytymättömissä yrityksissä. Yksikään luottamusmies ei varmasti sovi minimitasojen alittamisista, jos ei samalla taata työpaikkojen säilymistä. Näinhän on jo nykyisillä säännöksillä metallityöpaikoissa tehty ja täten pelastettu työpaikkoja. Eivätkö demarit luota enää työpaikkojen luottamusmiehiin, Putkonen toteaa tiedotteessaan.

– Ymmärrän demareiden katkeruuden, kun perussuomalainen työministeri Jari Lindström on toteuttamassa ay-liikkeen pitkäaikaisia tavoitteita, johon SAK:n ex-puheenjohtaja Lauri Ihalainen ei pystynyt työministerinäkään. Ay-liikkeen kanneoikeus, henkilöstöedustus yritysten hallintoon ja kaikkien TES-riitojen ratkaisut työtuomioistuimessa ovat olleet vuosikymmenet SAK:n ja demareidenkin haaveissa. Nyt ne ovat toteutumassa, jos Hietalan paketti pidetään sellaisenaan kasassa. Kuorrutuksena vielä järjestäytymättömissä yrityksissä on riidan aikana käännetty tulkintaoikeus eli valtakunnallistasopimusta noudatetaan pilkulleen niin kauan, kunnes työtuomioistuin on riidan ratkaissut.

Putkonen muistuttaa Lindtmanin väittäneen, että työntekijät joutuisivat neuvottelemaan työehdoistaan ilman ammattiliiton yhteistä voimaa.

– Asia on täsmälleen päinvastoin kuin Lindtman väittää. Ammattiliitojen asiantuntijat pääsevät luottamusmiesten avuksi neuvotteluihin järjestäytymättömiin yrityksiinkin, Putkonen täsmentää.

– Demareiden työmarkkinaosaaminen on todella romahtanut, kun he moittivat näitä vuosisadan historiallisia uudistuksia. Mikäli paikallisen sopimisen uudistusesityksen toteutetaan selvitysmies Hietalan paperin pohjalta, korjaa se kilpailukykyämme paremmin kuin nyt esillä olleet mitkään muut hallituksen esitykset, Putkonen korostaa.

SUOMEN UUTISET