

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Viikon 48/2023 luetuin
Raiskaaja onnistuttiin karkottamaan kahdeksan vuoden oikeustaistelun jälkeen – ehtona luksushotelli Mogadishussa brittiveronmaksajien kustannuksella
Britanniasta karkotetun somalimiehen vaiheet kuvaavat sitä, miten vaikeaa ulkomaalaisen maasta poistaminen voi olla, vaikka hän olisi syyllistynyt vakavaan rikokseen. Ihmisoikeusjuristit tienaavat isot rahat loputtomassa valituskierteessä, mutta veronmaksajat maksavat laskun. Tällä kertaa karkotuksen onnistumiseksi vaadittiin hotellimajoitusta, turvatoimia ja terapiaa.
Somalimies A. saapui Britanniaan vuonna 2003 alaikäisenä turvapaikanhakijana. Hän oli tuolloin 14-vuotias. Hänelle myönnettiin turvapaikka. Daily Mail -lehti kertoo somalimies A:n tarinan uskomattomat vaiheet. Aiheesta on uutisoinut myös laatulehti The Times.
Vuonna 2008 somalimies A. tuomittiin vankeuteen joukkoraiskauksesta. Hän oli kolmen muun miehen kanssa houkutellut 16-vuotiaan tytön asuntoon, jossa he olivat joukkoraiskanneet tytön. Tuomion langettaneen tuomarin mielestä raiskaajat eivät osoittaneet mitään kunnioitusta uhrinsa ihmisarvoa kohtaan.
Vuonna 2015 tuolloin sisäministerinä toiminut Theresa May poisti somalimiehen pakolaisstatuksen ja määräsi hänet karkotettavaksi. Käytännössä karkotus kuitenkin viivästyi pitkän valituskierteen takia.
Suvaitsevaiset lomanviettäjät estivät karkotuslennon
Kun A. vihdoin vuonna 2018 saatiin koneeseen karkotuslentoa varten, samalla lennolla olleet suvaitsevaiset lomanviettäjät estivät koneen lähdön Heathrown lentokentältä. Somalimies jouduttiin poistamaan koneesta. Hän sai jäädä Britanniaan ja valituskierre jatkui.
Vuonna 2020 A. oli jälleen joutumassa karkotuslennolle. Hän oli kuitenkin kekseliäänä miehenä etukäteen tilannut kavereiltaan videon, jossa nämä esiintyivät Isis-terroristeina ja uhkasivat tappaa A:n, jos tämä palaa Somaliaan. Useilla somalialaisilla nettisivuilla julkaistu video keskeytti karkotuksen sillä erää.
Karkotettavan ihmisoikeudet turvattava
Viime vuonna brittituomioistuin tuli siihen tulokseen, että Isis-video on tilaustyö ja A. voidaan karkottaa siitä huolimatta. Tänä vuonna karkotus saatiin viimein toteutettua. Joukkoraiskauksesta on nyt kulunut 15 vuotta ja ensimmäisestä karkotuspäätöksestä yli kahdeksan vuotta.
Ehtona karkotukselle sisäministeriö joutui tuomioistuimen vaatimuksesta turvaamaan A:n ihmisoikeudet tarjoamalla hänelle kolmen ja puolen kuukauden ilmaisen hotellimajoituksen täysihoidolla Mogadishussa. A:n turvallisuuden takaamiseksi matka Mogadishun lentokentältä hotelliin tehtiin panssaroidulla autolla. Ilmaisen majoituksen lisäksi A. sai kuukauden ilmaiset psyykelääkkeet ja terapiaa.
Turvatoimena tuomioistuin määräsi myös, että lehdet eivät saa uutisoida A:n karkotuksesta kuin vasta 15 viikkoa jälkikäteen. Somalimies A:ta edustaneet asianajajat vaativat anonymiteettia, koska pelkäsivät joutuvansa maalituksen kohteeksi. Daily Mailin juristi sai kuitenkin tämän vaatimuksen kaadettua.
Yhteensä jopa miljoonan punnan kulut
Daily Mail -lehti laskeskelee, että A:n karkottaminen on tullut maksamaan jopa miljoona puntaa erilaisina kuluina. Häntä on yritetty karkottaa kuuden eri sisäministerin kaudella. Hänen juttunsa on ollut ainakin 24 kertaa oikeuden edessä tai valituskäsittelyissä.
Pelkästään hänelle annettu ilmainen oikeusapu on tullut maksamaan veronmaksajille 85 000 puntaa. Osa kuluista liittyy siihen, että somalimies nosti poliiseja vastaan kanteen siitä, että poliisit ovat rikkoneet hänen ihmisoikeuksiaan. Hän sai kannetta varten tietenkin ilmaisen asianajajan.
Maastapoistamisen onnistumisen takaamiseksi karkotus Somaliaan hoidettiin lopulta tilauslennolla. Pelkkä lento maksoi noin 200 000 puntaa.
Tammikuun 2019 ja maaliskuun 2023 välisenä aikana Britannian sisäministeriö on poistanut maasta 14 700 ulkomaalaista rikoksentekijää. Sisäministeriön edustajan mukaan maasta poistamiseen liittyy välillä suuria haasteita. Välillä tarvitaan taloudellisia tukipaketteja, jotta karkotus onnistuisi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Mogadishu maastapoistaminen karkottaminen alaikäiset turvapaikanhakijat joukkoraiskaus Theresa May ISIS Turvapaikanhakija Somalia Britannia maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ranskalaisopettajan surmaaja julistautui Isis-kannattajaksi – hänet oli tarkoitus karkottaa maasta jo 2014

Karkotettavaksi tuomittu huumerikollinen suivaantui säilöönottoyksikön ruokaan: ”Aina vaan sitä samaa ja perunaa”

Sisäministeri Mari Rantanen: ”Ilman toimivia palautuksia ei ole toimivaa turvapaikkapolitiikkaa”

Pohjoismaiden maahanmuuttoministerit pääsivät yhteisymmärrykseen laittomasti maassa olevien palautuksista

Brexit ei auttanut, kovempia keinoja kaivataan: Britanniaan muuttaa enemmän väkeä kuin koskaan aikaisemmin
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.

Kun mitta tulee täyteen: Rikollisjengien terrorille pantiin kertakaikkinen piste – El Salvadorin kansalaisten turvallisuudentunne oli aiemmin pohjamudissa, tänään parempi kuin sveitsiläisillä
El Salvadorin itsevaltainen presidentti lopetti kovalla kädellä maata terrorisoivien rikollisjengien mielivallan. Kansa ja yrityselämä kiittävät mutta arvostelijoitakin riittää. Yhtä kaikki El Slavador on tänään kansalaisten mielestä yksi maailman turvalllisimmista maista.