

LEHTIKUVA
Rantanen ja Ronkainen hallituksen päätöksestä avata koulut: ”Valtio ei omista lapsia”
Runsas viikko sitten perussuomalaiset kansanedustajat Mari Rantanen ja Jari Ronkainen vetosivat hallitukseen, ettei koulujen koronarajoituksia pureta ennen kesälomia. Eilisessä tiedotustilaisuudessa hallitus ilmoitti koulujen avaamisesta 14.5. alkaen.
Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan ”kansainväliset ja kotimaiset kokemukset ovat osoittaneet, että lasten rooli koronavirustartuntojen levittäjinä ei ole samankaltainen kuin aikuisilla. Lapset eivät juurikaan ole tartunnan lähteitä.”
– Epidemia etenee yhä Suomessa ja koulujen avaaminen nyt on ennenaikaista. Jos lapset eivät tartuta tautia, niin mihin tilojen väljyys, fyysinen etäisyys, väli- ja ruokatuntien porrastaminen sekä kevätjuhlien peruuttaminen kouluissa perustuu? Tutkimustietoa lasten merkityksestä koronan leviämisessä on vähän ja Suomessa tilanne saattaa olla hyvä juuri siksi että koulut laitettiin kiinni, Mari Rantanen kyseenalaistaa.
Koulu ei voi toimia sosiaalitoimistona
Pääministerin mukaan vaakakupissa painavat nyt tautitilanne ja lasten kokonaisetu hyvinvoinnin näkökulmasta. Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n on aiemmin vastustanut koulujen avaamista.
– Koulu ei voi toimia sosiaalitoimistona. Jos lasten hyvinvointi on koulusta kiinni, niin miten lasten käy kesällä? OAJ:n mukaan normaalioloissakin lähiopetuksessa on lapsia, joita ei tavoiteta säännöllisesti. On lintsausta ja yhteydenottoihin kotiin ei reagoida. Tämä tilanne ei ole muuttunut poikkeusolojen myötä. Sosiaalitoimi ei ole kiinni ja heidän tulisi erityisesti nyt tehdä työtä, Jari Ronkainen toteaa.
THL ei julkista perusteita
Hallitus kertoo nojanneensa päätöksissään terveysviranomaisiin. Perussuomalainen edustajakaksikko ihmettelee, miksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei avoimesti jaa keräämäänsä dataa tai käyttämiänsä mallinnuksia.
– Kun puhutaan näinkin merkittävästä kansanterveydellisestä asiasta, tulisi kaikkien tietojen olla läpinäkyviä päätösten arviointia varten. Tiedon tulisi olla avointa myös sen tieteellisen pohjan arviointia varten. THL ei ole julkistanut omia mallinnuksiaan siitä, mihin perustuu koulujen avaaminen. Miksi THL pimittää tietojaan ja mallinnuksiensa perusteita? Rantanen ja Ronkainen kysyvät.
Koulujen avaamisesta 14.5. lähtien koronaviruksen pelko ei ole enää hyväksyttävä syy poissaololle.
– On vanhempien tehtävä päättää lastensa kotikoulusta, mikäli tartunnan riski nähdään liian suureksi. Valtio ei omista lapsia, vaikka punavihertävä hallitus niin saattaisi kuvitellakin, kaksikko päättää.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- etäopiskelu pelko perusteet avaaminen tartuntariski koronaepidemia vanhemmat THL lapset Mari Rantanen Jari Ronkainen koulu perussuomalaiset hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Rantanen tyrmistyi HUS:in infektiolääkärin koronapuheista: Lausunto on käsittämätön ja hyvin ristiriitainen – “Emme kai me ehdoin tahdoin halua teho-osastoille potilaita?”

Koskela: Syksyllä kouluun

PS-kansanedustajat koulujen avaamisesta: mihin perustuu THL:n arvio siitä, etteivät lapset tartuttaisi aikuisia?

Rantanen ja Ronkainen koulujen avaamisesta: ”Vielä ei ole aika”

Perussuomalaiset: Hallitus ei pyri tukahduttamaan virusta, kuten monessa maassa on tehty – “Nitkuttaa eteenpäin uskottujen asiantuntijoidensa viitoittamalla tiellä”

Pandemia sai jopa puolet Ruotsin koululaisista jäämään kotiin – oppivelvollisuudesta huolimatta

Reijonen: Miten koulukyydit järjestetään turvallisesti?

Antikainen: Riskinotto tartuntamäärän kasvusta koulut avaamalla on edesvastuutonta suojavarustetilanteen ollessa kriittinen

Rantanen ja Ronkainen ensihoitajiin kohdistuvasta väkivallasta: ”Pitääkö pahimman tapahtua, ennen kuin ilmiöön herätään?”
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.