Raahessa on vakavat paikat kaupungin suurtyöllistäjän Rautaruukin ilmoitettua fuusiosta ruotsalaisen SSAB:n kanssa. Sen yhteydessä Rautaruukin perinteinen nimi häipyy historian hämärään, yhtiön päämaja perustetaan Ruotsiin ja sieltä tulee myös pääjohtaja.

martti-eskolaVaikka tuotantolaitoksen kohtalosta ei voi vielä sanoa mitään varmaa, uhka lepää tehtaan yllä. Ja se leviää koko seutukuntaan ja suureen alihankintaketjuun. Kuten myös Martti Eskolaan (kuvassa), perussuomalaisten puoluehallituksen jäseneen, joka huoltaa myös Rautaruukin koneita Tevo Oy:n palveluksessa. Eskola kulkee Raahessa töissä Siikajoelta, jossa hän istuu myös valtuutettuna.

Kova isku

– Kyllähän se oli kova isku tälle kaupungille. Ruukkilaisilla kavereilla on siellä melko apeat tunnelmat, Eskola murehtii.

– Tämä on Suomelle historiaan jäävä tapahtuma, kun Suomi ajaa Urho Kekkosen meille hankkiman tehtaan ja koko Suomeen rakennetun metalliteollisuuden ulkomaille! Hallituksessa istuu kaksi työväenpuoluetta SDP ja vasemmistoliitto – eivätkä ne tee asialle yhtään mitään. Ne ovat täysin pellejä! Eikä kokoomuskaan – kävi samoin kuin laivateollisuudenkin kohdalla. He haluavat vain istua Audin kyydissä, Eskola moittii.

Pettymys hallitukseen
vasemmistossa kova

Hän arvelee tunnelmien olevan samanlaiset myös Ruukin vasemmistolaisten työläisten keskuudessa.

– Tiedän demarien ja vasemmistolaistenkin työläisten tuumailleen asioita viime aikoina siihen malliin, että epäilen, äänestävätkö he enää vasemmistopuoluetta, Eskola otaksuu.

Rautaruukin tehtaanjohtaja totesi sentään, ettei uuden yhtiön vähennysten kohdistumista vielä tiedetä. Raahen tehdasta pidetään hyvänä ja siitä voidaan ehkä pitää kiinni. Tehdasta palvelee 2000 työntekijää, mikä on paljon 25 000 asukkaan Raahessa. Suuria alihankintatehtaita on alueella viisi ja Eskola arvioi niissä työskentelevän noin 700 työntekijää. Niiden päälle tulevat pikkufirmat sekä Rautaruukin sisäiset alihankkijat. Tevo Oy työllistää Raahessa noin 150 työntekijää tehtaiden huolloissa ja laitteiden toimituksissa, mutta onneksi sillä on muitakin asiakkaita kuin Rautaruukki.

Pienet tehtaat leikkauslistalla?

Mutta Rautaruukilla on Suomessa monta muutakin tehdasta pitkin Pohjanmaata Oulaisissa, Ylivieskassa, Siikalatvassa, Vimpelissä, Lappohjassa, Alajärvellä, Kankaanpäässä, Peräseinäjoella, Porissa ja Hämeenlinnassa. Suomen ja Ruotsin tehtaat voivat tehdä samantapaisia tuotteita, eikä niitä varmaankaan kahdessa paikassa enää tehtäisi.

– Näistä sadan työpaikan laitoksista voi vain sanoa että voi poloisia, Eskola suree.

Äsken vielä
näytti hyvältä

Eskola muistelee kaiheasti, kuinka vielä hilijattain näytti aika hyvältä: Pyhäjoelle tuli ydinvoimalaprojekti ja jos Mustavaaran kaivos avataan Taivalkoskella uudelleen, tulisi Raaheen uusi masuuni. Vaan nyt voi käydä toisin päin, kun Kiina valmistaa jo puolet maailman teräksestä.

– Uskon silti kuitenkin metalliteollisuuteen – kunhan tässä maassa olisi parempi hallitus, joka edes yrittäisi auttaa Suomen teollisuutta. Moni työpaikka olisi säästynyt, jos olisi parempia päättäjiä, Eskola vetoaa.

Veli-Pekka Leskelä