Perussuomalaisten työmies Matti Putkonen piti vain ajan kysymyksenä Suomen hallituksen noudattaman energia- ja ympäristöpolitiikan vallitessa, että ennen pitkää toteutuu suurten teollisuusyhtiöiden fuusioita, joista voi tulla ruumiitakin.

Ruumiilla Putkonen tarkoittaa sitä, että kansainvälisen fuusion seurauksena Suomesta voidaan mahdollisesti lopettaa kokonaisia tuotantolaitoksia. Rautaruukki ja ruotsalainen SSAB ilmoittivat keskiviikkona yhdistymisestä. Yhtiön päämaja tulee Ruotsiin ja sen toimitusjohtajaksi tulee ruotsalaisen osapuolen edustaja.

Laadun luoma etumatka mennyt

Tähän saakka suomalainen teollisuus on menestynyt korkealla laadulla, luotettavuudella ja tuottavuudella. Nykyisessä tilanteessa ei ollut enää mitään varmuuta siitä, etteikö tuotanto voisi siirtyä jatkossa kilpailukykyisempiin maihin, kuten Venäjälle, johon uusia tuotantolaitoksia perustetaan.

– Muutamana viime vuotena metallurginen, varsinkin terästeollisuus ovat kuitenkin antaneet julkisuuteen signaaleja, että nykyisillä edellytyksillä kilpailukyky on menetetty. Viimeisenä pisarana tuli rikkidirektiivi, joka koskee nimenomaan Rautaruukkia ja SSAB:ta. Rautaruukin tuotannosta kaikki vienti tapahtuu laivoilla, Putkonen toteaa.

EU uhkaa tuoda vielä pahempaa

Pahempaa on vielä luvassa. Putkonen varoittaa, että jos terästeollisuus joutuu toteuttamaan EU:n vaatimat tuoreet päästövaatimukset, terästeollisuus joutuu vähentämään tuotantoaan 40 prosenttia.

– Sillä terästä ei voi tehdä ilman hiiltä! Tämä on surullista myös ympäristön kannalta – sillä Suomessa tehdään kuitenkin ominaispäästöiltään maailman puhtainta ja vähäpäästöisintä terästä, Putkonen muistuttaa.

Veli-Pekka Leskelä