

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Reijonen: Huume- ja päihdeongelmiin pitää suhtautua vakavasti
Julkisuudessa nousee aina välillä esille poliittisissa luottamustehtävissä toimivia henkilöitä, joiden päihteidenkäyttö saattaa vaikuttaa luottamustehtävissä toimimiseen. – Huume- ja muut päihdeongelmat ovat aina vakava asia ja usein tragedia sekä ongelmaiselle itselleen että hänen lähipiirilleen, sanoo kansanedustaja Minna Reijonen.
Minna Reijonen muistuttaa, että suurimmalla osalla esimerkiksi alkoholin käyttö pysyy sellaisissa rajoissa, ettei siitä ole haittaa henkilölle itselleen, hänen lähipiirilleen tai toimimiselleen luottamustehtävissä. Mutta aina näin ei ole.
Iso lasku yhteiskunnalle
Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos THL:n vuoden 2021 päihdetilastoissa on laskettu alkoholihaittojenvälittömiä kustannuksia vuodelta 2016:
Sosiaalipalvelut ja sosiaaliturva 251 miljoonaa euroa.
Eläkkeet ja sairauspäivärahat 219 miljoonaa euroa.
Järjestyksen ja turvallisuuden ylläpito 203 miljoonaa euroa.
Terveydenhuolto 101 miljoonaa euroa.
Oikeusjärjestelmä ja vankeinhoito 94 miljoonaa euroa.
– Yhteensä nämä kustannukset ovat olleet 868 miljoonaa euroa. Tilaston summat ovat pelkästään alkoholihaittojen välittömiä kustannuksia. Välilliset kustannukset nostavat varmasti kuluja huomattavasti. Yhteensä kuitenkin on kyse miljardiluokan kulusta vuosittain pelkästään alkoholihaittojen kustannuksiin yhteiskunnalle, Reijonen toteaa.
Yli miljardin euron kustannukset
Samalta ajalta THL on tehnyt tilaston huumehaittojen välittömistä kustannuksista:
Sosiaalipalvelut ja sosiaaliturva 108 miljoonaa euroa.
Eläkkeet ja sairauspäivärahat 15 miljoonaa euroa.
Järjestyksen ja turvallisuuden ylläpito 99 miljoonaa euroa.
Terveydenhuolto 47 miljoonaa euroa.
Oikeusjärjestelmä ja vankeinhoito 64 miljoonaa euroa.
– Yhteensä huumehaittojen välittömät kustannukset suomalaiselle yhteiskunnalle ovat 334 miljoonaa euroa. Tässäkään luvussa eivät ole mukana välilliset kustannukset.
– Yhteiskustannukseltaan vuonna 2016 käytettiin alkoholi- ja huumehaittojen välittömiin kustannuksiin yli 1,2 miljardia euroa, Reijonen laskee.
Huumeiden käyttö kasvussa
THL kertoo suomalaisten huumeiden käytön ja kokeilujen yleistyneen 1990-luvulta lähtien. THL toteaa, että tulosten pohjalta voidaan todeta, että huumeiden käytön kasvutrendi on jatkunut myös viimeksi kuluneen neljän vuoden aikana.
Huumeiden kokeilun ja käytön edelleen yleistyessä erilaiset haitat ja huumeita käyttävien palvelutarpeet ovat todennäköisesti myös kasvussa.
– Inhimillisen kärsimyksen hintaa huume- tai alkoholiongelmaiselle tai hänen läheisilleen on mahdotonta mitata, mutta se on suuri, Reijonen sanoo.
Varhainen puuttuminen tärkeää
Reijosen mukaan ei ole realistista odottaa sellaisia poliittisia päätöksiä, että Suomessa ei olisi yhtään huume- tai alkoholiongelmaista. Paljon voidaan kuitenkin tehdä.
– Varhainen puuttuminen ja hoitoon ohjaaminen on tärkeää. Työpaikoilla yleensä on jo toimivat järjestelmät varhaiseen puuttumiseen ja hoitoon ohjaamiseen.
– Meille kaikille on erittäin tärkeää, ettei kenenkään kykyyn toimia erilaisissa kunnallisissa, alueellisissa tai valtiollisissa päätöksentekoelimissä vaikuta alkava tai jo pidemmälle edennyt huume- tai päihdeongelma. Valitettavasti edelleen sekä alkoholi- että huumeongelmaiset kantavat sellaista leimaa, että hoitoon hakeudutaan usein liian myöhään, Reijonen sanoo.
Luottamushenkilöt ajoissa hoitoon
Reijonen haluaisi myös kaikille luottamustoimissa toimiville mahdollisuuden hakeutua hoitoon.
– Luottamustoimissa toimivien julkisuudensuoja on tavallisia kansalaisia alempi ja se saattaa edelleen tehdä vaikeammaksi hakeutua ajoissa hoidon piiriin. Luottamustoimissa olevia seurataan julkisuudessa tarkemmin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- luottamushenkilöt alkoholismi huumeiden käyttö päihdeongelmat hoitoonpääsy veronmaksajat kustannukset THL Minna Reijonen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset: Huumeet tappavat yhä useammin – miten hallitus puuttuu tilanteeseen?

Kansalaisjärjestöt ruokkivat huumemyönteisiä asenteita julkisten varojen turvin – ”Tämä ei voi jatkua”

Etämyyntikeskustelussa unohtunut alkoholin päätyminen alaikäisille – Rantanen toivoo etämyynnille säätelyä

Halla-aho: Kun Marinin kaikki töppäilyt painetaan villaisella tai jopa spinnataan ihailtavaksi naisenergiaksi, tämä ei ole omiaan vähentämään sekoilua
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää