Julkisuudessa on uutisoitu, kuinka alaikäiset nuoret ovat tilanneet alkoholia ulkomaisista verkkokaupoista pakettiautomaatteihin. Perussuomalainen kansanedustaja Mari Rantanen on tehnyt alkoholin etämyynnistä alaikäisille hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa toivoo virkamiesten keskittyvän kieltämisen sijaan alkoholin etämyynnin säätelyyn.

– Nuoret ovat keksineet, että kukaan ei pysty valvomaan tai rajoittamaan netistä tilattavan alkoholin myymistä alaikäisille, kun tilaukset noudetaan pakettiautomaateista. Alkoholin luovutustilanteessa olisi aina syytä varmistua saajan täysi-ikäisyydestä, sanoo kansanedustaja Mari Rantanen.

Keskustelu pyörinyt laillisuuskysymyksen ympärillä

Alkoholin etämyynnin laillisuudesta on Suomessa syntynyt kiistaa. Sosiaali- ja terveysministeriön virkamiesten tulkinta on ollut, että etämyynti olisi kiellettyä. Alkoholin etämyynnin asemaa punnitaankin jo Euroopan komissiossa, jonne asiasta on tehty useita valituksia.

– Keskustelu on pyörinyt täysin alkoholin etämyynnin laillisuudessa. Komission todennäköinen kanta on, ettei Suomi voi estää etämyyntiä. Virkamiesten olisikin hyvä keskittyä nyt kieltämisen sijasta etämyynnin säätelyyn niin, ettei alkoholia enää päätyisi alaikäisten käsiin, Rantanen toivoo.

Suomen Uutiset