Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri kommentoi eduskunnan alkoholiäänestystä Suomen Uutisille. Hänen muistuttaa, että kansalaiset ovat pitkään toivoneet vapaampaa alkoholipolitiikkaa, jotta kaupoista voisi ostaa vahvempaa olutta ja siideriä. Kaikkialla ei ole Alkoa nurkan takana. Toisaalta myös terveysasiat painoivat vaakakupissa.

– Eduskunta äänesti tänään prosenttirajan 0,8 prosenttiyksikön nostosta kaupoissa myytävän alkoholin suhteen. Vastustajien puheissa todettiin lähes maailmanlopun alkaneen, Meri oudoksuu.

– Liiallinen juominen lisää terveyshaittoja, mutta itse en usko kenenkään tämän vuoksi alkoholin suurkäyttäjäksi ryhtyvän. Ennemminkin pitäisi keskittyä siihen kysymykseen, että ”miksi Jeppe juo?” Alkoholin piilottelu tiskin alla ei poista syitä liialliseen juomiseen. Syyt ovat ihan muualla.

Meri muistuttaa, että Suomen nihkeä alkoholipolitiikka on kasvattanut Viron viinaralli.

– Olutta raahataan laivoilta ja veroeurot valuvat ulos Suomesta.

Pienpanimoille tervetullut uudistus

Eduskunnan äänestyksessä hyväksyttiin pienpanimoiden oikeus myydä tuotteita vierailijoille. Meri toivottaa muutoksen tervetulleeksi.

– Illan uutisissa panimon omistaja kertoi uudistusta odotetun 20 vuotta.

Äänestämällä voi vaikuttaa

Eduskunnan äänestys oli poikkeuksellisen tiukka. Asia ratkesi lopulta vain neljän äänen erolla luvuin 98-94. Perussuomalaiset olivat vaa’ankieliasemassa. Ryhmän jäsenistä neljä äänesti vastaan ja kolmetoista sen puolesta.

Meren mukaan äänestys osoitti, että sillä on väliä, ketkä eduskunnassa äänestävät.

– Ei kannata ajatella, että ihan sama ketä sinne äänestää, kun mikään ei kumminkaan muutu.

– Itse kerroin jo ennen eduskuntavaaleja avoimesti, että aion äänestää korkeamman prosentin puolesta ja pidin lupaukseni tiukassa äänestyksessä, jossa vapaampi politiikka voitti vain 4 äänellä. Muutama edustaja vaihtoi mielipidettään siitä mitä oli vaalikoneissa luvannut. Näitä löytyi mm. vihreistä. Kannattaa tarkkailla miten oma edustaja vaalikauden aikana toimii ja pitääkö edustaja sanansa.

Lainvalmistelussa ongelmia

Leena Meren mukaan ongelmalliseksi jäi vielä etämyynnin kieltoa koskeva pykälä, joka pitää pikaisesti valmistella.

– Nyt oikeastaan kukaan ei saa selvää, onko etämyynti sallittu vai kielletty ja mitä oikeastaan päätettiin. Tältä osin hallitus epäonnistui pahasti lainvalmistelussa. Tällaista höttöä ei saisi eduskunnasta ulos tulla, Meri päättää.

SUOMEN UUTISET