Italian kolme suurta puoluetta neljästä suhtatuu hyvin penseästi yhteisvaluutta euroon. Viiden tähden liike, Pohjoisen liitto ja ex-pääministeri Silvio Berlusconin luotsaama Forza Italia (”Anna palaa, Italia”) ehdottavat Italialle rinnakkaisvaluuttaa euron rinnalle. Uusi valuutta piristäisi heidän mukaansa talouskasvua ja loisi työpaikkoja. Asiasta kertoi Reuters.

Pohjoisen liiton talousasiain tiedottaja Claudio Borghin mukaan Italian tulee olla valmis euron romahdukseen. Hän uskoo euron hajoavan, asian ollen vain ajan kysymys.

Uudella rinnakkaisvaluutalla voisi hoitaa maksuja, joissa toisena osapuolena on julkinen sektori. Valuutalla voisi siten suorittaa esimerkiksi verot ja valtio-omisteisten yhtiöiden palvelumaksut. Laaja käyttökelpoisuus voisi viriä laajemmalle. Se voisi taata myös yksityisten yritysten hyväksynnän rinnakkaisvaluutalle.

Talousprofessori Roberto Perotti kertoo, ettei rinnakkaisvaluutan käytöllä ole laillisia esteitä, kunhan yritykset ja kansalaiset eivät ole velvoitettuja hyväksymään maksuja ja vaihtorahoja rinnakkaisvaluutassa. Hän arvelee, että Italialle näytetään ovea ja pakotetaan euroeroon, mikäli rinnakkaisvaluutasta tulee menestys.

Rinnakkaisvaluuttaa kannattavat ekonomistit myöntävät sen johtavan Italian velkakuorman kasvuun, mutta valuutan myötä viriävä piristys talouteen ylittää velkahuolet.

Uuden rinnakkaisvaluutan käyttöönotto olisi haasteellinen tehtävä. Uutta valuuttaa kannattavat puolueet ovat eri mieltä monesta muusta asiakohdasta. Osa Viiden tähden liikkeen ja Pohjoisen liiton nokkamiehistä haluavat EU-maiden talouskuriin höllennyksiä. He uskovat saavansa asiansa helpommin perille rinnakkaisvaluuttauhan alla.

Kaikkein eurovastaisimmat politiikot arvelevat rinnakkaisvaluutan johtavan lopulta Italian euroeroon. Euron kannatus on Italiassa veitsen terällä. Ja vain 17 prosenttia italialaisista uskoo EU:n etenevän oikeaan suuntaan.

Henri Alakylä