Jengiampumiset ovat jatkuneet Ruotsissa poliisin toimista huolimatta. Maan hallitus on jälleen kerran huolissaan tilanteesta ja pääministeri kutsuikin poliisijohdon kriisikokoukseen keskiviikkona. Rikospoliisin päällikkö tietää, että pikaista ratkaisua ongelmalähiöiden väkivaltaan ei ole olemassa. Poliisi on yksin ja pitkän päälle voimaton taistelussa jengirikollisia vastaan, myös kansalaisten on otettava vastuuta omasta turvallisuudestaan.

Rikospoliisin vt. päällikkö Mats Löfving sanoo yleisradioyhtiö SVT:n videolla, että poliisilla on kolme pointtia taistelussaan jengiampujia vastaan:

-Ensimmäisenä otamme kiinni Malmön ja Örebron ampujat, seuraavaksi yhdistämme poliisin ja 11 muun viraston tiedostot yksittäisistä rikollisista seurataksemme heitä ja kolmanneksi panostamme yhteistyöhön eri tahojen kanssa ongelmalähiöissä, Löfving kuvailee.

– Asukkaiden on näillä ongelma-alueilla osallistuttava voimakkaasti myös itse oman tilanteensa parantamiseen eikä vain yksinomaan luotettava poliisin apuun, hän painottaa.

Poliisin tiedusteluyksikkö seuraa jatkuvasti tilannetta ghettojengien sisällä ja hankkii tietoa myös rikollisjoukkioiden keskinäisistä suhteista.

– Ruotsissa on edelleen 10 punaista pistettä, kriittistä konfliktia rikollisjengien välillä. Näiden jengien nuorilla jäsenillä on halu ja kyky käyttää ampuma-aseita ongelmien ratkaisussa.

Poliisi on vuodesta 2015 alkaen ponnistellut erityisellä tarmolla jengirikollisuuden vähentämiseksi mutta näkyvät tulokset ovat olleet heikkoja, verrattuna moniin muihin Euroopan maihin.

– Olemme tämän vuoden aikana vanginneet jo 148 jengien jäsentä epäiltynä ampuma-aserikoksista. Jos poliisi tapaa kadulla aseistautuneen nuoren, tätä ei seuraavaan kahteen vuoteen kulmilla näy, Löfving kertoo.

Poliisipäällikkö säilytti hyvin hermonsa tiukassa tentissä mutta sai useaan kertaan selittää tulosten puutetta. Hänen mukaansa tilanne alkaa pidätysten myötä pikku hiljaa helpottaa. Tosin on kaiken aikaa muistettava, että jengiläiset ovat temperamenttisia ja valmiita käyttämään väkivaltaa minkä tahansa arkisin ongelman ratkaisemiseen, käytännössä he siis ovat normaalin yhteiskunnan ulkopuolella.

– Malmössä on 200 poliisin tuntemaa jengirikollista. Mikä saa sitten ihmisen päättämään, että tänään ammun jonkun ja sen jälkeen tarttumaan aseeseen – ja nyt puhutaan 15-16 vuotiaista pojista, siunailee rikospoliisin vt. päällikkö Löfving.

SUOMEN UUTISET