Perussuomalainen kansanedustaja ja entinen rakennusalan yrittäjä Jari Ronkainen arvostelee hallitusohjelman kirjausta kotitalousvähennyksen leikkaamisesta ja vähennyksen osuuden pienentämisestä.

– Tämä lisää muovipussiyrittäjien määrää. Sillä tarkoitan rakennusalalla näitä henkilöitä, joiden työkalut mahtuvat aamulla muovipussiin ja jotka kulkevat työmaalta toiselle. Harmaa talous tekee tuloaan takaisin, Jari Ronkainen kertoo.

Vanhuksilta jälleen yksi tuki pois

Kotitalousvähennys on verovähennys, jonka voi saada asunnon ja vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja perusparannustöistä, mutta lisäksi myös kotona teetetyistä kotitalous-, hoiva- tai hoitotyöstä.

– Vanhuksia kannustetaan yhä enemmän kotona asumiseen, mutta samalla sen tukia karsitaan. Sen lisäksi, että esimerkiksi vanhan rintamamiestalon kunnossapito vaikeutuu, niin myös arkinen apu kuten siivoaminen, pyykkääminen ja ikkunanpesu kallistuvat vanhuksille, Ronkainen toteaa.

Ostot pois pieniltä yrityksiltä

Ronkainen epäilee, että kotitalousvähennyksen leikkaaminen ei ainakaan auta hallitusta saavuttamaan tavoiteltua 75 %:in työllisyysastetta.

– Tämän myötä ostot pieniltä yrityksiltä vähenee. Ei se ainakaan kannusta ketään ryhtymään pienyrittäjäksi tuen piiriin kuuluvilla aloilla. Mielestäni kotitalousvähennystä tulisi päinvastoin korottaa.

SUOMEN UUTISET