

PS ARKISTO
Ruohonen-Lerner: EU:n kauppaneuvotteluissa rahanpesuriskejä
EU neuvottelee parhaillaan Andorran ja San Marinon pääsystä sisämarkkinoille. Euroopan rahoitusalan ylimmät sääntelyviranomaiset ovat varoittaneet näiden EU:n ulkopuolisten maiden mahdollisista rahanpesuriskeistä ja löyhästä valvonnasta. Mailla on pitkään ollut maine veroparatiiseina, minkä vuoden 2016 laaja Panaman paperit -tietovuoto on todistanut.
Kolmen EU:n sääntelyviranomaisen puheenjohtajat varoittivat, että maat “ovat vanhastaan harrastaneet vähemmän tiukkaa rahoitusalan sääntelyä” ja ”voivat olla alttiita rahanpesulle ja muulle laittomalle toiminnalle”. Syvempi suhde näihin maihin voisi avata takaportin laittomalle rahalle ja helpottaa petollisten rahoitusalan yritysten toimintaa EU:ssa.
Yrityksillä saattaa olla houkutuksia järjestäytyä näihin niin sanottuihin mikrovaltioihin pyrkiessään tarkoituksellisesti hyötymään kevyemmistä rahoitusstandardeista. Tämä aiheuttaisi ”merkittäviä riskejä kuluttajille”, jos ne myisivät tuotteitaan koko EU:n alueella.
Tiedot riskeistä huolestuttavia
Aiemmin EU kävi neuvotteluja myös Monacon kanssa, mutta neuvottelujen uutisoitiin keskeytyneen syyskuun puolivälissä. Komission tiedottajan mukaan neuvottelujen keskeytyksellä ei ole yhteyttä EU:n sääntelyviranomaisten esittämiin huoliin.
Euroopan parlamentin jäsen Pirkko Ruohonen-Lerner (PS/ECR) pitää tietoja rahanpesuriskeistä huolestuttavina. Ruohonen-Lernerin mukaan on ensiarvoisen tärkeää, että EU noudattaa tiukkoja rahoitusmarkkinoiden eheyden ja kuluttajansuojan standardeja erityisesti käydessään neuvotteluja sellaisten EU:n ulkopuolisten maiden kanssa, joissa rahoitusalan sääntely on historiallisesti ollut vähemmän tiukkaa.
Mitä suojatoimia otetaan käyttöön?
Ruohonen-Lerner on jättänyt aiheesta kirjallisen kysymyksen, jossa Euroopan komissiolta pyydetään vastauksia seuraaviin kysymyksiin:
1. Miten komissio aikoo puuttua merkittäviin huolenaiheisiin, joita Euroopan valvontaviranomaisten puheenjohtajat ovat tuoneet esiin Andorran ja San Marinon rahoitusvalvonnan löyhyydestä, joka voisi altistaa EU:n rahanpesulle ja muulle laittomalle taloudelliselle toiminnalle?
2. Mihin konkreettisiin toimenpiteisiin komissio aikoo ryhtyä estääkseen rahoitusalan yrityksiä käyttämästä hyväkseen kevyempiä rahoitusalan standardeja näissä EU:n ulkopuolisissa maissa ja myymästä tuotteita kaikkialla EU:ssa, mikä vaarantaisi EU:n kuluttajien edut ja taloudellisen hyvinvoinnin?
3. Mitä erityisiä suojatoimia ja mekanismeja otetaan käyttöön, jotta estetään mahdolliset EU:hun suuntautuvat rahoituspalveluiden ”takaportit”, jotka voisivat vaarantaa saavutetun edistymisen rahoitustoiminnan tiukemmassa valvonnassa?
Komission on esitettävä vastauksensa kysymyksiin kuuden viikon sisällä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- valvontaviranomaiset Monaco San Marino Andorra rahoitusala EU-kolmissio Rahanpesu Sisämarkkinat Pirkko Ruohonen-Lerner
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Raha ratkaisee kaiken Venäjällä: ”Järjestelmä ei ole korruptoitunut – korruptio on järjestelmä itse”

Veronkierto puhutti europarlamenttia – Ruohonen-Lerneriltä konkreettisia ratkaisuja veronkierron kitkemiseksi

Viranomaiset heräämässä yhteistyöhön Ruotsissa: ”Taistelu talousrikollisuutta vastaan on elämän ja kuoleman kysymys”

Tutkijat: Suomessa on useita ulkomailta johdettuja rikollisorganisaatioita
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.