Euroopan parlamentti keskusteli torstain täysistunnossa Kreikan talouden sopeutusohjelmasta. Puheenvuoroissa nousivat esille Kreikan taloudesta viime vuosien aikana tehdyt ylipositiiviset ennusteet, jotka eivät vastaa maan talouden todellista tilaa.

Euroryhmän puheenjohtajan Jeroen Dijsselbloemin mukaan Kreikassa tarvitaan mm. velkahelpotuksia ja työmarkkinareformeja. Hän myös uskoi, että Kreikasta löydetään sopu jo hyvin pian.

Porvoolainen europarlamentaarikko, talous- ja raha-asioidenvaliokunnan jäsen Pirkko Ruohonen-Lerner (ps, ecr) piti epärealistisena arviota Kreikan tilanteen parantumisesta.

– Kreikan perusylijäämän kasvu ei todennäköisesti tule kestämään kovin pitkään. Kansainvälisen valuuttarahaston mukaan se johtui kertaluontoisista tekijöistä, kuten suuremmasta verokertymästä.

Ruohonen-Lerner huomautti myös, kuinka Lissabonin sopimus kieltää euroalueen jäsenmaan velan nimellisen leikkaamisen. Lisäksi hän korosti, että Kreikan suurin ongelma ei ole velka, vaan maan puuttuva kilpailukyky.

– Koko ajan on ollut olemassa nopea ja kivuttomampi tie ulkoisen kilpailukyvyn palautukseen, nimittäin eurosta luopuminen, Ruohonen-Lerner tiivisti puheensa lopuksi.

Useat mepit tervehtivät tätä puheenvuoroa aplodein. Keskustelussa nousivat esiin myös Kreikan tekemät laajat uudistustoimet ja korkea työttömyys sekä näiden sosiaaliset vaikutukset.

SUOMEN UUTISET