Muun muassa liittokansleri Angela Merkelin, ulkoministeri Heiko Maasin ja presidentti Frank-Walter Steinmeierin henkilökohtaiset puhelinnumerot, luottokortti- ja maksutiedot sekä arkaluontoista henkilökohtaista viestintää on päätynyt anonyymille 0rbit-nimiselle Twitter-tilille. Isku kohdistui useimpiin Saksan parlamenttipuolueisiin. Asiasta kirjoittaa The Hacker News -uutissivusto.

Hakkeroituja kohteita on ollut satoja. Poliitikkojen lisäksi tietomurron kohteeksi on joutunut toimittajia ja ylipäänsä julkisuudessa paistattelevia henkilöitä. Tietoja on kerätty lokakuulle asti ja ne vuodettiin julkisuuteen joulukuussa, eräänlaisen joulukalenterin muodossa. Tiedot on mahdollisesti saatu hakkeroimalla kohdehenkilöiden älypuhelimia.

Saksan kyberturvallisuuskeskus on ottanut tapauksen selvittääkseensä ja tekee tiivistä yhteistyötä maan tietoturva- sekä tiedusteluviranomaisten kanssa.

– Tähän mennessä saatujen tietojen perusteella ei ole syytä olettaa, että iskussa olisi kyse valtiotasoisesta toiminnasta, mutta jatkamme asian tutkimista, kerrotaan Saksan informaatioturvallisuudesta huolehtivan BSI-viraston Twitter-tiedotteessa.

Hakkeroinnin kohteeksi joutuneita arvioidaan olevan yli tuhat. Iskun laajuus on sitä luokkaa, että yksittäinen harrastelija ei todennäköisesti voi olla syypää.

Pahiten siipensä vuodetuista tiedoista sai vihreiden puheenjohtaja Robert Habeck, jonka viestittely perheensä kanssa tuli laajalti uteliaiden silmien ulottuville. Poliitikkojen lisäksi hakkereiden hampaisiin joutui muutama kuuluisa koomikko sekä näyttelijä ja kymmenet journalistit Saksan yleisradioyhtiöistä.

Bild-lehden toimittaja Julian Röpcken mukaan noin 40 toimittajan ja kymmenen artistin tietoja vuodettiin. Suurin osa heistä oli poliittisesti kallellaan vasemmistoon.

Muun muassa tv-satiirikko Christian Ehringin tietoja vuodettiin yli 3 gigatavun verran.

Demarimeppi Florian Post järkyttyi paljastuksesta. Hän väittää että ainakin yksi häneen liitetty vuodettu dokumentti on väärennetty.

Hakkerointi ei kohdistunut Vaihtoehto Saksalle -puolueeseen (AfD).

Euronews kertoi maanantaina poliisin kuulustelleen tuntikausien ajan 19-vuotiasta saksalaismiestä tapauksen johdosta. Häntä ei tällä hetkellä epäillä 0rbit-nimimerkiksi, vaan häntä kuullaan todistajana.

SUOMEN UUTISET