Saksan hallitus on päässyt sopuun maahanmuuton tiukennuksia koskevassa sisäisessä kiistassaan. Saksan sosiaalidemokraatit (SPD) vesitti kahdelta osin konservatiivien ehdotusta.

Saksaan ei perusteta erillisiä vastaanottokeskuksia, vaan tulijat asioivat poliisiasemilla. Toiseksi, Saksa palauttaa vain jo turvapaikkaa toisesta EU-maasta hakeneet kyseiseen maahan – jos Saksalla on erillinen palautussopimus kyseisen vastaanottajamaan kanssa.

Saksan sisäministeri Horst Seehofer oli vaatinut kaikkien muissa EU-maissa rekisteröityjen maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden palauttamista rekisteröintimaihinsa. Vesittyneestä sopimuksesta huolimatta hän aikoo jatkaa tehtävässään ja hän iloitsi hallituksen sopimuksesta.

– Katsotte erittäin onnellista sisäministeriä, Seehofer kertoi toimittajille.

SPD:llä syytä riemuun

Saksan demarit ilahtuivat uudesta sopimuksesta. SPD:n riveistä tuleva valtiovarainministeri Olaf Scholz oli kutsunut konservatiivien sisäistä kriisiä ”kesäteatteriksi”.

Myös SPD:n puheenjohtaja Andrea Nahles iloitsi siitä, ettei Saksaan tule uusia vankileireiltä näyttäviä vastaanottokeskuksia. Nahlesin mukaan sopimus ei edellytä lakimuutoksia, vaan Seehofer voi sopimuksen puitteissa järjestää tehokkaasti maahantulijoiden taustojen tarkistukset.

Henri Alakylä