Tuore eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (ps.) esitti ensimmäisen painavan linjauksensa heti nimittämisensä jälkeen.

– Ensiksi haluan edistää kulttuurialan yrittäjien toimintamahdollisuuksia Suomessa. Toiseksi tehtäviini kuuluu korjata monien nuorisojärjestöjen tukiin liittyvät epäkohdat, Terho linjasi valtioneuvoston linnassa perjantaina ministerivalan jälkeen.

Terho viittasi ongelmilla jo vuosia jatkuneeseen riesaan, joka Perussuomalaiset Nuoret –järjestöllä on ollut valtion avustusten saannissa. Perussuomalaiset nuoret ovat saaneet vuodesta toiseen vain murto-osan siitä, mitä vanhojen puolueiden nuorisojärjestöt saavat.

Näin kävi sittenkin, kun perussuomalaisista tuli suuri puolue ja myös nuorisojärjestö kasvoi siinä mukana. Asiasta väännettiin kättä etenkin Paavo Arhinmäen (vas.) vaikuttaessa kulttuuriministerinä. Hän vaikutti asiaan niin, ettei lisärahaa herunut nuorille edes valitusten jälkeen.

Vuosikausien taisto

Perussuomalaiset Nuoret haki avustuksiin korotusta vuodesta 2012 alkaen. Vuonna 2014 järjestö sai tukea 30 000 euroa, kun kokoomusnuoret saivat 600 000 euroa. Asiasta päätti kulttuuriministeriö. Perusteena kuului mm, ettei nuorella järjestöllä ollut muka tuen vaatimaa laajaa toimintaa, minkä nuorisojärjestö kiisti.

PS-nuorten tuolloinen puheenjohtaja, nykyinen kansanedustaja Simon Elo vaati asiaan korjausta ja ihmetteli, että yhden järjestön ajatukset eivät kelpaa tuen saantiin.

– On myös erikoista väittää, että me syrjisimme jotain. Mitään sellaista emme ole tehneet, ja mitään sellaista ei opetus- ja kulttuuriministeriön päätöksessä näytetä toteen, Elo sanoi lokakuussa 2014 Turun Sanomissa.

Tuossa vaiheessa asiasta päätti kulttuuriministerinä toiminut Pia Viitanen (sd.).

Suomen Uutiset on seurannut tukiasiaa jo vuosien ajan. Valtakunnallisten nuorisojärjestöjen tukirahoista on lohkaistu vuosittain miljoonakaupalla rahaa poliittiseen toimintaan. Toiminta hakee tökeryydessään vertaistaan. Tämän jutun lopusta löydät aikaisempia kirjoituksia tästä aiheesta.

Kielikokeilu jatkuu

Terholta kysyttiin, miten lähellä ruotsin kieli on häntä kulttuuriministerinä. Terho vakuutti, että hallituksen linja pysyy ennallaan, mutta kielikokeilu jatkuu.

– Olen itse kotoisin alun perin ruotsinkielisestä suvusta, joka muutti nimensä Terhoksi vuonna 1906. Olen kasvanut kaksikielisellä Kirkkonummella. Olen elänyt suurimman osan elämääni ympäristössä, joka on kaksikielinen. Mutta se ei tietenkään muuta oman puolueeni eikä henkilökohtaista kielipoliittista linjaani siinä, että ajamme kielipoliittisen vapauden toteutumista. Tällä vaalikaudella tehdään mitä hallitusohjelmassa luvataan eli kielikokeilu jatkuu, Terho lupasi.

Kielikokeilussa 2200 oppilasta saa valita, opiskeleeko ruotsia vai jotakin muuta kieltä. Alueellinen kokeilu koskee myös lukioita ja ammatillisia kouluja. Hallituksen esitys on parhaillaan lausuntokierroksella.

Meidän tulee olla ylpeitä

Terho korosti, kuinka suomalaisten tulee olla ylpeitä kulttuuristaan itsenäisyytemme sadantena juhlavuonna.

– On suuri kunnia vastaanottaa kulttuuriministerin tehtävät tänä itsenäisyyden juhlavuonna. Juhlimme itsenäisyyttä yhdessä, yhtenäisinä ja iloisesti. Meidän tulee olla ylpeitä kulttuurisaavutuksistamme. Meidän tulee yhdessä viedä niitä eteenpäin ja katsoa tulevaisuuteen. Kulttuuri on kansakunnan sielu, Terho tiivisti.

Samalla presidentti nimitti maa- ja metsätalousministeriksi Jari Lepän (kesk.) ja oikeusministeriksi Antti Häkkäsen (kok.).

Veli-Pekka Leskelä