Opetus- ja kulttuuriministeriö on päättänyt korottaa Perussuomalaisten Nuorten vuoden 2014 yleisavustuksen 29 000 eurosta 58 000 euroon. Tämä ei tyydytä puheenjohtaja Sebastian Tynkkystä.

Ministeriö on myös käsitellyt uudelleen PS-Nuorille vuonna 2013 myönnettyä yleisavustusta koskevaa oikaisuvaatimusta, mutta päättänyt olla muuttamatta avustusmäärää tuon vuoden osalta, koska katsoo ”nuorisojärjestön toiminnan olleen vasta kehittymässä”. Ministeriö joutui tarkastelemaan päätöksiään uudelleen saatuaan korkeimmalta hallinto-oikeudelta viime marraskuussa vahvistuksen sille, että PS-Nuoria syrjittiin rahanjaossa.

– Kuten yhdistyksemme varapuheenjohtaja Aleksi Hernesniemi asian tiimoilta laatimassamme tiedotteessa sanoo, emme suostu olemaan enää opetusministeriön sylkykyppina. Asiat pitää laittaa oikeisiin mittasuhteisiin – korotuksen jälkeenkin avustussumma on vain vajaa kymmenesosa siitä, mitä Keskustanuoret saavat. Jos opetus- ja kulttuuriministeriö luulee, että tällä korjausliikkeellä asia on kunnossa, se on kyllä väärä luulo. Asia ei tule jäämään tähän, sanoo Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen.

Taustalla poliittinen peli

Perustuupa nuorisojärjestöille myönnettävä avustus sitten järjestön kokoon, aktiivisuuteen tai mihin tahansa muuhun mittariin, ei opetusministeriö pysty Tynkkysen mukaan mitenkään osoittamaan PS-nuoria kymmentä kertaa Keskustanuoria pienemmäksi.

Perussuomalaiset Nuoret näkee OKM:n päätösten taustalla poliittisen pelin, jolla yritetään jarruttaa demokraattisesti toimivan nuorisojärjestön kasvua.

– Tällä hetkellä pyrimme vaikuttamaan siihen, että tulevaisuudessa rahanjako olisi oikeudenmukaisempaa. Mietinnässä on myös, mihin toimiin olisi ryhdyttävä nyt, kun OKM ei suostu olemaan ryhdikäs ja korjaamaan avustuspäätöksiä oikealle tasolle. Esimerkiksi vuoden 2013 avustuspäätöstä ei korjattu millään lailla, vaan se jäi 20 000 euroon. Jokainen ymmärtää, että se on järkyttävän pieni summa verrattuna kaikille muille poliittisille nuorisojärjestöille myönnettyihin avustuksiin, Tynkkynen huomauttaa.

MIKA MÄNNISTÖ