Perussuomalaisten kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala tyrmää Opetus- ja kulttuuriministeriön päätöksen, jolla evättiin tuki Perussuomalaisille Nuorille monikulttuurisuusideologiaan vedoten.

Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtajana aiemmin toiminut Saarakkala pitää ennenkuulumattomana sitä, että Opetus- ja kulttuuriministeriö puuttuu nuorisojärjestön ideologisten suuntaviivojen oikeutukseen. Hän muistuttaa, että Pia Viitasen (sd.) johtamaministeriö ei ole puuttunut esimerkiksi Kokoomusnuorten saamaan valtiontuen määrään, vaikka Kokoomusnuorten julkilausuttuna tavoitteena on ollut kumota rikoslaista pykälä kansanryhmää vastaan tehtävästä kiihotuksesta.

Perussuomalaiset Nuoret haki 100 000 euron yleisavustusta, mutta järjestölle myönnettiin ministeriön toimesta avustuksena ainoastaan 29 000 euroa. Järjestö teki opetus- ja kulttuuriministeriön tukipäätöksestä oikaisupyynnön, joka hylättiin muun muassa vetoamalla järjestön kriittiseen kantaan monikulttuurisuusideologiaa kohtaan.

Yksi suurimmista tuen saajista on Kokoomusnuoret, joka sai lähes 650 000 euroa. Lähes samaan summaan ylsi keskustanuoret. Sosialidemokraattisille Nuorille lohkesi 550 000 euron potti.

– Perussuomalaisten Nuorten saaman valtiontuen määrä ei ole missään suhteessa verrattuna etenkin muiden suurien puolueiden nuorisojärjestöjen saamaan tuen määrään, joka on satoja tuhansia euroja vuodessa, vaikka kyseisten järjestöjen jäsenmäärä, joka on aktiivisuuden ja merkittävyyden yksi mittari, on ollut jo pitkään laskussa, Vesa-Matti Saarakkala huomauttaa.

Saarakkalan mukaan Opetus- ja kulttuuriministeriön velvollisuus ei ole jakaa avustuksia siten, että niiden avulla jäsenistöltään supistuneet poliittiset organisaatiot voivat pitää kulurakenteensa ennallaan. Tukien määrän on nykyistä enemmän vastattava poliittisen nuorisojärjestön jäsenmäärän ja poliittisen toiminnan laadun kehitystä.

Kokoomusnuorille kaksikymmenkertainen avustus

Kansanedustaja Reijo Tossavainen (ps.) moittii ministeriötä jyrkin sanakääntein. Hän muistuttaa blogissaan, että kokoomusnuorten tavoitteena on esim. kiintiöpakolaisten vastaanoton lopettaminen, kansanryhmää vastaan kiihottamisen kieltävän lakipykän kumoaminen ja vähemmistövaltuutetun viran lopettaminen.

– Avustuksia jaettaessa kokoomusnuorten jyrkkiä mielipiteitä ei mitenkään huomioitu. Sen sijaan perussuomalaisia syrjittiin mielipiteisiin vedoten. Myöskään toiminnalliset erot eivät ole niin suuria, että kokoomuksen nuorille annettu yli kaksikymmenkertainen avustus olisi perusteltu, Tossavainen kirjoittaa.

Tukipäätöksen hyväksynyt ministeri Viitanen ei vastannut tiistaina asiaa koskeviin tiedusteluihin.