Törkeästä ihmiskaupasta epäiltynä pidätetty kulttuurineuvos Veijo Baltzar kertoi varsin avoimesti käyttämistään nuoriin kohdistuvista kulttitekniikoistaan jo vuosia sitten. Opetus- ja kulttuuriministeriössä selvitys Baltzarin menetelmistä kuitenkin haudattiin 2012, ja rahan lappaamista Baltzarin kultin pyörittämiseen päätettiin jatkaa. Taikasanana oli monikulttuurisuus. Baltzarin toiminnan ympärillä pyöri merkittävä määrä erityisesti pääministeripuolue SDP:n poliitikkoja ja virkamiehiä.

Kulttuurineuvos Veijo Baltzar pidätettiin viime viikon torstaina todennäköisin syin epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta. Helsingin Sanomat julkaisi kolme päivää pidätyksen jälkeen laajan artikkelin, johon oltiin haastateltu useita Baltzarin epäiltyjen tekojen nuoria uhreja. Kyse on hänen toiminnastaan Integraatioteatteri Baltzarin ohjaajana. Teatteria kutsutaan myös Drom-teatterin nimellä.

Tapauksesta alkoi paljastua yhä oudompia piirteitä, kun kävi ilmi että Baltzarin toiminnan rahoittajana toimi Opetus- ja kulttuuriministeriö, ja että ministeriö oli saanut jo vuonna 2012 selvityksen Baltzarin opetuksessaan käyttämistä tekniikoista, joiden olisi pitänyt soittaa hälytyskelloja. Selvitys kuitenkin haudattiin. Ministeriö jatkoi rahan lappaamista Baltzarin kulttitoiminnan pyörittämiseen.

Rahaa ovista ja ikkunoista

Suomen Uutiset selvitti, miten rahaa on palanut. Selvityksen perusteella ministeriö antoi Baltzarin Drom Ry:lle ainakin 196 000 euroa, minkä lisäksi rahaa on tullut ainakin Helsingin kaupungilta, Raha-automaattiyhdistykseltä, Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskukselta sekä EU:lta. Loppusummaksi tuli 648 370 euroa. Tämän lisäksi ministeriö satsasi vielä 180 000 euroa Baltzarin pedagogiikan tutkimiseen. Ajatuksena oli tehdä Baltzarin opeista koulutusvientituote. Tämän lisäksi yhdistys sai rahaa mm. Pohjoismaiselta kulttuurirahastolta, Koneen säätiöltä sekä Svenska kulturfondilta. Iltalehti on julkaissut tukijoista kattavan listan.

Nämä rahavirrat saattavat osittain selittää myös Baltzarin hulppean lukaalin, johon poliisi rynnäköi panssariautoin pidätystä edeltävänä tiistaina. Taloa kaupattiin hiljattain yli miljoonalla eurolla.

Poliisin mukaan Baltzarin tapauksessa on muitakin rikosnimikkeitä tutkinnassa. Myös toinen henkilö, joka on Baltzarin tavoin toiminut SDP:ssä, pidätettiin samassa yhteydessä. Avustajan mukaan Baltzar kiistää syyllistyneensä tekoon.

Raportti Baltzarin toiminnasta on absurdia luettavaa

Vuonna 2012 valmistunut ja OKM:n rahoittama Humanistisen ammattikorkeakoulun eli HUMAK:in lähes 200-sivuinen loppuraportti Baltzarista on kylmäävää ja samalla myös kafkamaisen absurdia luettavaa siitä todellisuudesta, jossa Baltzar sai vapain käsin toimia.

Raportin otsikkona on “Kulttuurienvälisen kokemuspohjaisen pedagogiikan tutkimus- ja mallinnushanke”. Toisin kuin julkisuudessa on sanottu, raportti ei ole pelkästään kriittinen katsaus Baltzarin toimintaan, vaikka on siinä sitäkin. Se on myös banaalin toteava akateeminen kuvaus siitä, mitä kaikkea voidaan myydä “monikulttuurisuuden” nimikkeen alla vailla minkäänlaista järjellistä substanssia. Lukija odottaa, milloin kirjoittajat viimein paljastavat koko jutun vitsiksi tai satiiriksi, mutta se vain jatkuu ja jatkuu ja jatkuu.

Esimerkkikappale raportista (s.150): “Filosofian tieteenalan varhaisimmissa tulkinnoissa eroottista rakkautta ei tarkastella vain seksuaalisena voimana vaan ihmisyydessä olevana energiana, joka vahvistaa itsensä toteuttamista. Kirjailija ja opettaja Bell Hooks allekirjoittaa eroksen opetustilanteessa toteamalla: ”Jos opettajat opettaessaan antautuvat intohimolle etsiä tietoa, joka sallii yhdistää teorian ja käytännön, ja intohimo nousee rakkaudesta inspiraatiota herättäviä ajatuksia kohtaan, opetustilanne muuttuu dynaamiseksi ja eläväksi. Hooksin ajatukset tulevat lähelle Baltzarin lausuntoja siitä, miten hänellä on tietynlainen rakkaussuhde jokaiseen opiskelijaan. Molemmat korostavat sitä, että tunteiden läsnäolo opetustilanteessa on sallittava ja neutraalia, pintapuolista pedagogiikkaa tulisi välttää (Hooks 2007, 289-290, emt.)”

Baltzar kuvaili avoimesti kulttimaista toimintaa – meni läpi monikulttuurisuutena

Kulttuurineuvos Baltzar ja kuvio hänen ympärillään kuulostaakin jo pelkän raportin perusteella lähinnä kuin joltain sketsiltä satiirikko Keijo Kaarisateen pimeimmistä painajaisista. Ministeriö kuitenkin jatkoi rahan upottamista Baltzarin syvyyksien ymmärtämiseen. Mitään akateemista ymmärrettävää ei kuitenkaan ollut.

Sana “monikulttuuri” tai “monikulttuurinen” toistuu raportissa 57 kertaa. Baltzar lyttää hengettömän suomalaisen “valtakulttuurin” ja suoltaa puppugeneraattorilla monumentaalista sanahelinää kulttuurienvälisestä kokemuspohjaisesta pedagogiikastaan sekä kaikesta muusta maan ja taivaan välillä.

Sana “auktoriteetti” vuorostaan toistuu raportissa 43 kertaa. Esimerkkejä:

– “Ohjaajan pitää olla henkinen johtaja ja ehdoton auktoriteetti.”

– “Vahva auktoriteetti on kaiken a ja o”

– “Baltzarille ohjaaja-opettajan auktoriteetti- ja jopa idolin asema on pedagogisesti tärkeä ajatus.”

– “… opetustilanteessa opettaja-ohjaajalle pitää jäädä ehdoton auktoriteetti niin, ettei hän jää altavastaajaksi oppijoihin nähden.”

– “Kulttuurienvälinen kokemuspohjainen pedagogiikka asettaa ohjaaja-opettajan merkittävään auktoriteettiasemaan ja häntä pidetään kyseisen pedagogiikan onnistuneena ilmentymänä.”

– “Kurssilaisilta odotettiin ehdotonta sitoutumista auktoriteettiin”

Ja niin edelleen. Raportissa Baltzarilta kysytään myös ajatuksia etiikasta: “Mikä on ohjausetiikka tässä pedagogiikassa, mitä on ne eettiset periaatteet?” Baltzar vastaa: ”Maaliin millä ehdolla hyvänsä, kaikki keinot pitää käyttää, kaikki keinot on luvallisia.”

Helsingin Sanomien haastattelemat asiantuntijat pitivät Baltzarin toimintaa kulttimaisena ja vaarallisena. Myös esimerkiksi Iltalehti ja Iltasanomat raportoivat kattavasti Baltzarin “pedagogiikasta”, jossa näkyy selkeitä manipuloinnin ja hyväksikäytön piirteitä.

Raportti päätyi puoluetoveri Lehikoisen pöydälle ja haudattiin

HUMAK:in raportti päätyi lopulta Baltzarin puoluetoverin, silloisen korkeakouluyksikön johtajan Anita Lehikoisen pöydälle. Lehikoinen hautasi raportin. Seuraavana vuonna silloinen SDP:n opetusministeri Jukka Gustafsson ylensi Lehikoisen kansliapäälliköksi. Lehikoinen on siis tällä hetkellä ministeriön ylin virkamies.

“Suomen opetusministeriön kansiapäällikkö Anita Lehikoinen on todennut Veijo Baltzarin kehittämän ohjaus- ja opetusmetodologian potentiaaliseksi suomalaiseksi koulutusvientituotteeksi”, kerrotaan Drom-yhdistyksen verkkosivuilla. “Baltzar-pedagogiikan jatkokehittäminen on todettu edelläkävijähankkeeksi, jolla on merkittävät mahdollisuudet uudistaa eurooppalaisia yhteiskuntia vastamaan nykyajan tuomiin haasteisiin.”

Kulttijohtajuudesta ei kuitenkaan tullut suomalaista vientituotetta ulkomaille. Joka tapauksessa ministeriö jatkoi rahan jakamista Baltzarille.

Läheiset suhteet useisiin poliitikkoihin ja virkamiehiin

Baltzar on vuosien varrella verkottunut läheisesti suomalaiseen vasemman laidan poliittiseen ja kulttuurieliittiin, joille hänen juttunsa ovat myyneet kuin häkä. Vuotta ennen HUMAK:in raporttia, 2011, SDP:n Tarja Halonen oli esimerkiksi myöntänyt presidenttinä Baltzarille harvinaisen kulttuurineuvoksen arvonimen. Baltzarilla oli jo tuolloin rikostuomioita alla. SDP:n pitkän linjan pääministeri Paavo Lipponen vuorostaan toimi Drom-yhdistyksen Kulttuurienvälisen Kokemuspohjaisen Kasvatuksen hankkeen suojelijana, ja nykyinen pääministeri Antti Rinne taas ylisti Baltzaria hänen hakiessaan eduskuntaan vuonna 2015 SDP:n riveistä.

Baltzarin tuttuihin kuuluu myös europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari, joka tosin hädin tuskin enää muistaa koko miestä, vaikka toimi Dromin strategisessa ohjausryhmässä yhdessä Lipposen, nykyisen ulkoministeri Pekka Haaviston ja kokoomuksen kansanedustaja Ilkka Kanervan kanssa. Vihreiden riveistä Rinteen hallituksen ulkoministerinä toimiva Haavisto kertoi tuoreeltaan olevansa “järkyttynyt” Baltzariin kohdistuvista rikosepäilyistä. Helsingin Sanomien tietojen mukaan eräs Baltzarin nuorista uhreista oli kuitenkin kertonut Haavistolle jo edellisenä vuonna Baltzarin toimintatavoista. Haavisto ehti toimia Drom-yhdistyksen ohjausryhmässä vuoteen 2013 asti.

SUOMEN UUTISET