Kirjailija ja kulttuurineuvos Veijo Baltzariin kytkeytyvää laajaa ihmiskauppa- ja seksuaalirikosjuttua on käsitelty Helsingin käräjäoikeudessa joulukuusta saakka.

Syyttäjä Mikko Sipilä kertoo Suomen Uutisille, että prosessi on edennyt tähän mennessä muuten suurin piirtein ennakoidun mukaisesti, mutta käsittelylle varattu aika tulee reilusti venymään.

Tähän saakka juttua on käsitelty Helsingin käräjäoikeudessa noin kolmena päivänä viikossa. Käsittelypäiviä oli alun perin määrätty maaliskuun loppuun asti.

– Alkuperäisen aikataulun mukaan tämän kuun lopussa olisi siis pitänyt olla valmista, mutta se ei tule millään onnistumaan. En pysty antamaan tarkkaa arviota muuten kuin että todennäköisesti venyy kesään saakka. Lisäpäivien järjestäminen on aina hieman haastavaa, Sipilä sanoo.

Teot ajoittuvat viidentoista vuoden jaksolle

Jutussa Baltzariin kohdistuu kuusi törkeää ja yksi perusmuotoinen ihmiskaupparikos ja lisäksi lievempiä seksuaalirikoksia, kuten raiskauksia ja pakottamisia seksuaaliseen tekoon. Baltzarin lisäksi syytettyinä on kaksi muuta henkilöä, joita syytetään esimerkiksi avunannosta ihmiskaupparikoksiin. Rikosten väitetyt tapahtumapaikat ovat olleet enimmäkseen Etelä-Suomessa, kuten Helsingissä ja Raaseporissa.

– Asioita on käsiteltävänä todella paljon ja teot ajoittuvat kaikkiaan viidentoista vuoden ajanjaksolle eli aikajana on pitkä. Lisäksi tässä on sekin, että käsittely polkaistiin käyntiin suhteellisen kiireellisellä aikataululla, eikä viime vuonna vielä ollut tiedossa kaikkia henkilöitä joita jutun vastaajat ja asianomistajat haluavat kuulla.

Baltzar kiistää syytteet

Syyttäjä vaatii päätekijälle eli Baltzarille ehdotonta vankeusrangaistusta. Syytteiden menestyessä ne johtaisivat ainakin kuuden vuoden tuomioon. Baltzar on kiistänyt syytteet.

Oikeutta käydään suljetuin ovin. Tuomioistuin teki päätöksen salaisesta oikeudenkäynnistä heti käsittelyn alussa.

– Kaikki, mitä pääkäsittelyssä puhutaan on salaista, ja siihen en voi enkä edes saa ottaa mitään kantaa. Sinänsä oikeudenkäynnin salaaminen on tämän tyylisissä asioissa normaali käytäntö, jolla suojataan asianomistajia eli uhreja ja heidän henkilöllisyyttään. Osa asianomistajista on ollut rikosten tekoaikana alaikäisiä, Sipilä sanoo.

Demarijohdon kultapoika

Veijo Baltzar oli vuonna 2015 SDP:n ehdokkaana eduskuntavaaleissa, jolloin Baltzarin tukena olivat esimerkiksi pääministerit Paavo Lipponen ja Antti Rinne. Baltzarin vaalivideolla myös demarien pitkäaikainen europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari hehkutti Baltzaria ”loistavaksi tyypiksi”.

Vuonna 2011 presidentti Tarja Halonen palkitsi Baltzarin kulttuurineuvoksen arvonimellä.

SUOMEN UUTISET