

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
SDP esiintyy kotimaisen duunarin puolustajana – samaan aikaan puolueen uusi ohjelma tukee ulkomaisen halpatyövoiman määrän kasvattamista
Lähivaalien alla SDP pyrkii ylläpitämään vanhaa mainettaan, jonka mukaan demarit on suomalaisen duunarin puolella. SDP:n uudessa lähivaaliohjelmassa kuitenkin uudet, matalapalkkaisiin töihin saapuvat maahanmuuttajat toivotetaan tervetulleeksi, käytännössä siis kilpailemaan samoista töistä suomalaisten kanssa. Kehitys on omiaan alentamaan palkkoja.
Ajatuspaja Suomen Perustan uudessa podcastissa tutkija Samuli Salminen ja toiminnanjohtaja Simo Grönroos käyvät tilastotiedon valossa läpi, keitä henkilöitä Suomeen todellisuudessa muuttaa. Mukana on myös tutkijoiden analyysia puolueiden maahanmuuttokannoista kunta- ja aluevaalien lähestyessä.
Ilta-Sanomien puoluejohtajatentissä äskettäin SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman ilmoitti kannattavansa ulkomaisen työvoiman säännöstelyä vastaamalla ”ei” kysymykseen, jossa tiedusteltiin, pitäisikö ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnasta luopua. Podcastissa tutkijat pohtivat, vastasiko Lindtmanin esiintyminen SDP:n todellisia kantoja työperäiseen maahanmuuttoon.
Saatavuusharkinta viittaa siihen, että työnantajan on palkattava matalapalkkaisiin suorittaviin töihin ensisijaisesti Suomen tai muun EU-/ETA-maan kansalainen. Tarkoituksena on karsia matalasti kouluttautuneiden muuttoliikettä.
SDP löysäisi maahantulon edellytyksiä
Saatavuusharkinta varmistaa osaltaan, että suomalaiset matalapalkka-alojen töitä tekevät eivät joudu kilpailemaan Suomessa olevista työpaikoista koko muun maailman kanssa. SDP myös haluaa ylläpitää mainetta suomalaisen duunarin puolella olevana puolueena.
SDP:n uudessa lähivaaliohjelmassa kuitenkin matalapalkkaisiin töihin saapuvat maahanmuuttajat toivotetaan tervetulleeksi.
Ohjelman mukaan työperäisen maahanmuuton palveluita on kehitettävä ja panostettava erityisesti kotoutumisen alkuvaiheen vaikuttaviin palveluihin. Kunnissa on kehitettävä työperäisen maahanmuuton sekä kotoutumisen palveluita ja lisättävä kotoutumisen alkuvaiheen palveluiden vaikuttavuutta sekä varmistettava, että muut palvelut tukevat Suomeen asettumista ja kotoutumista. Työperäisen maahanmuuton palvelut on koottava yhteen paikkaan yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa.
Ohjelman mukaan SDP ilmeisesti haluaa myös löysätä maahantulon ja oleskelun edellytyksiä, sillä ohjelman mukaan maahanmuuton prosesseja on parannettava, mutta siihen vaaditaan myös valtion tukea.
Demareiden linja työntekijälle epäedullinen
Tavalliselle suomalaiselle duunarille demareiden maahanmuuttolinja on kaikkea muuta kuin edullinen jo pelkästään markkinatalouden kysynnän ja tarjonnan vuorovaikutuksesta syntyvän efektin vaikutuksesta.
Markkinataloudessa hyödykkeiden – kuten työvoiman – määrän kasvaminen johtaa markkinatalouden mekanismien mukaisesti hyödykkeen hinnan alenemiseen – näin ollen matalapalkkamaahanmuuton lisääminen saa aikaan niin sanotut ”työnantajan markkinat”, mikä painaa alas kaikkien alalla työskentelevien palkkoja.
Maahanmuuton palkkakehitystä hidastava vaikutus todetaan esimerkiksi Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Seppo Kouvosen Hyvinvointikatsaus-lehdessä kirjoittamassa artikkelissa, jossa tarkastellaan ulkomaalaisperäisen työvoiman määrän kasvun heikentävää vaikutusta palkkoihin.
– Pääkaupunkiseudun palkkatason kehitys on ollut vuosina 2006–2010 muuta maata hitaampaa eräissä tehtävissä, joissa ulkomaalaisen työvoiman osuus on merkittävä. Vaikuttaa siltä, että ulkomaisen työvoiman tarjonta hidastaa metropolialueen ansiokehitystä sekä joissakin rakennusalan tehtävissä (kirvesmiehet, putkiasentajat) että eräissä rutiinitehtävissä (siivoojat, keittiöapulaiset).
Suomessa ei ole pulaa työvoimasta
Demarien linja näyttää muutenkin ailahtelevan, sillä viime eduskuntavaalien alla silloinen pääministeri Sanna Marin linjasi, että työperäisen maahanmuuton edistäminen olisi yksi vaalikauden tärkeimmistä asioista.
Marin on myös perustellut työperäisen maahanmuuton edistämistä ”työvoimapulan vuoksi”. Tosiasiassa Suomessa ei ole pulaa työvoimasta, vaan pulaa on työpaikoista ja palkan maksajista. Esimerkiksi ruokaketju Lidliin kesätyöhakemuksia tuli tänä vuonna koko Suomessa noin 24 000, ja Lidl palkkaa kesätöihin yhteensä noin 1 000 henkilöä eli vain pienen osan hakijoista.
Edistäessään maahanmuuttoa matalaa osaamista vaativiin tehtäviin, joiden tekijät eivät tule toimeen palkallaan – jolloin veronmaksajat joutuvat kompensoimaan tulijoiden elinkustannuksia – SDP:n maahanmuuttolinja on käytännössä veronmaksajien yrityksille tarjoamaa piilotettua yritystukea.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Seppo Kouvonen Lähivaalit työpaikkapula maahantulo Matalapalkkainen työ duunarit Saatavuusharkinta halpatyövoima Antti Lindtman Sanna Marin Palkkakehitys Samuli Salminen Suomen Perusta SDP Simo Grönroos Työvoimapula
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Oppositio hamuaa kehitysmaista lisää halpatyövoimaa, vastustaa paikallisen sopimisen maltillisia muutoksia – Purra huomauttaa ristiriidasta: “Kaikkein hulluinta on..”
Puheenjohtaja Riikka Purra oudoksuu opposition ristiriitaisia väitteitä paikallisesta sopimisesta.

PS-Nuoriso: SDP vihaa suomalaista duunaria – “Heille ulkomainen halpatyövoima on suomalaista koulutettua duunaria arvokkaampi”

Maahanmuutto muokkaa Suomea peruuttamattomasti – valtaosa tulijoista työllistyy heikosti, jos edes ollenkaan

Suomen Perustan toiminnanjohtaja kehysriihestä: Leikattavaa löytyy maahanmuutosta, Ylestä, yritystuista, turhista hankkeista ja kehitysavusta
Viikon suosituimmat

EU haluaa terveydelle haitallisen puunpolton aisoihin – saunojen ja takkojen piippuihin sähköiset savukaasujen puhdistimet
Brysselin vallan kammareissa oli 12. helmikuuta tarkoitus esitellä lakiluonnos, joka asettaisi entistä selvästi tiukemmat rajat muun muassa puulämmitteisten tulisijojen haitallisille hiukkaspäästöille vuodesta 2027 alkaen. Sitten otettiin järki käteen - ainakin toistaiseksi.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Suomalaisyritys markkinoi maahantulopaketteja Iranissa ja Lähi-idässä – yrityksen somepäivityksessä kerrotaan Suomen tarvitsevan 60 000 maahanmuuttajaa vuodessa
Oikeudellista konsultointia tarjoavan oikeustoimiston neuvonantaja-asiantuntija-tittelillä esiintyvä henkilö markkinoi maahantulopaketteja Suomeen Iranissa ja Lähi-idässä. Helmikuun lopulla neuvonantajan Facebook-päivityksessä kerrottiin, että Suomi tarvitsee 60 000 maahanmuuttajaa vuosittain. Lisätietoja 4 500 euron hintaisesta maahantulopaketista saa 70 euroa maksavan puhelun kautta.

Garedew: Vanhemmilla on lakiin perustuva oikeus kieltää sateenkaari-ideologian opettaminen lapsilleen
Seta ry kiertää jälleen kouluja ja järjestää koulutuksia myös päiväkotien opettajille. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew vaatii loppua tälle lasten seksualisoinnille. Vanhemmilla on oikeus kieltäytyä vakaumuksensa vastaisesta materiaalista ja opetuksesta lapsilleen.

Vance: Eurooppa on tekemässä itsemurhaa massamaahanmuuton kautta
Yhdysvaltain varapresidentti Vance on sitä mieltä, että Eurooppa on vaarassa ajautua yhteiskunnalliseen itsemurhaan, koska liian monet Euroopan maat ovat kyvyttömiä tai haluttomia kontrolloimaan rajojaan. Vance on huolissaan siitä, että rajojensa valvonnan sijasta monet EU-maat haluavat mieluummin rajoittaa omien kansalaistensa sananvapautta. Hän mainitsi Saksan esimerkkinä maasta, joka on ajautumassa tuhoon massamaahanmuuton takia. Vancen mielestä massamaahanmuutto vaarantaa myös tavallisten amerikkalaisten työläisten oikeuden "amerikkalaiseen unelmaan".

Vasemmisto reagoi tunteella maahanmuuttopolitiikan kiristyksiin – sisäministeri Rantanen muistutti, että Suomessa ei enää voi olla muita Pohjoismaita löperömpiä sääntöjä
Eduskunnassa käsiteltiin tänään hallituksen esityksiä ulkomaalaislain muuttamiseksi. Suomen maahanmuuttopolitiikan muutos kohti tiukempaa yleiseurooppalaista tasoa demokraattisen prosessin kautta osui syvälle tunteisiin vasemmistoliiton kansanedustajalle Veronika Honkasalolle.

Päivän pointti: Helsingin Sanomat ilmastosyyllistää ja leimaa suomalaiset tuholaisiksi – vaikka Suomi on hiilinegatiivinen maa

YK:n tuomari sai tuomion naisorjan pitämisestä
Yhdistyneiden kansakuntien tuomari on tuomittu Iso-Britanniassa nuoren naisen pakottamisesta orjatyöhön.

Kansalaisaloitteen tekijät: Ylen rahoitusta leikattava Ruotsin tasoon eli 76 euroon per asukas
Yle kuriin nyt! -kansalaisaloitteen laatijoiden mielestä Yleisradio on tietoisesti hakenut säästöjä kaikista näkyvimmistä ja suosituimmista toiminnoista esimerkiksi irtisanomalla työntekijöitä ja vihjaamalla katsojaluvuiltaan suosituimpien ohjelmien lopettamiseen.

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan
Trump lennätti satoja karkotettavia El Salvadorin jättivankilaan 227 vuotta vanhan lain perusteella. Ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan, koska jättivankila on epämiellyttävä paikka ja karkotukset suoritettiin ilman oikeuden istuntoa. Demokraatit hakivat välittömästi toimeenpanokiellon karkotuksille, mutta lentokoneet ehtivät kansainväliseen ilmatilaan ennen tuomarin kieltoa. Trumpin näyttävä PR-tempaus onnistui yli odotusten, mutta juridinen vääntö tulee jatkumaan korkeimmassa oikeudessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää