SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen esitti taannoin huolestuneisuutensa Syyrian sotatoimiin osallistuvista suomalaista, jotka jäävät vaille sotilastapaturmalain suojaa. Hän vaati hallitusta varmistamaan, että ”pyhiin sotaan” osallistuneet pääsevät lääketieteelliseen hoitoon ja kuntoutukseen Suomeen palattuaan. Väätäisen eduskuntakysymys kuului sanatarkasti näin:

”Miten Suomi ja suomalainen sosiaaliturva suhtautuvat niihin mahdollisiin Suomen kansalaisiin jotka yksityishenkilöinä osallistuvat aseellisiin konflikteihin kuten Syyrian sisällissotaan ja sieltä palatessaan tarvitsevat sotavammojensa vuoksi lääketieteellistä hoitoa sekä kuntoutusta ja mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä varmistaakseen näiden henkilöiden asianmukaisen kohtelun?”

Koska SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen ei ole sanoutunut irti kansanedustaja Väätäisen vaateista, on ne tulkittava puolueen linjaksi.

– Onko valtiokonttoriin annettu tältä pohjalta valtiovarainministeri Urpilaisen mahtikäsky varautua rahoittamaan kansanedustaja Väätäisen vaateet, kun suomalaisilta sotiemme veteraaneilta evätään määrätietoisesti kuntoutusta? kummastelee perussuomalaisten eurovaaliehdokas Marko Kulpakko.

– Tässä valtion taloudellisessa tilanteessa rahat eivät riitä Syyrian sotaan osallistuvien sissien ja vuosien 1939–1944 rajojamme puolustaneiden veteraanien kuntoutukseen.

Kolme vuotta rintamalla ei riitä

Tämän on konkreettisesti kokenut pietarsaarelainen, kolme vuotta rintamalla taistellut sotaveteraani Mauri Nevalainen. Valtiokonttori on evännyt häneltä kuntoutuksen ja invaliditeetti prosentin, joka mahdollistaa kotona asumisen, vedoten siihen, ettei kolmen vuoden rintamapalvelu voi aiheuttaa minkäänlaisia henkisiä takaumia. Valtiokonttori on vienyt asian vakuutusoikeuteen ja sen käsittely kestää kokonaisuudessaan vuosia.

– Tässä on valtiokonttorilla pähkinä purtavana: laittaako suomalaisen veteraanin vai pyhään sotaan osallistujat kuntoutukseen. Nyt mitataan itsenäisyyspäivän juhlapuheiden ja tekojen todellisuus. Joutuuko pietarsaarelainen sotaveteraani käymään yöllisiä taistelujaan kotimaan hyökkääjiä vastaan aina veteraani-iltahuutosoittoon asti?  Kulpakko ihmettelee.

Ilmainen kuntoutus kaikille

EU-vaaliehdokas Marko Kulpakko vaatii SDP:n johdolta jonkinasteista isänmaallisuutta, vaikka heidän johdollaan ollaan uhraamassa taloudellinen itsemääräämisoikeus euron pelastamisalttarille. Kulpakko vaatii, että kaikille Suomen sotaveteraaneille annetaan nyt kaikki mahdollinen – niin henkinen kuin ruumiillinen – kuntoutushoito täysin ilmaiseksi elämän loppuun asti.

– Me tämän päivän sukupolvet olemme sen heille velkaa. Veljeä ei jätetä, Kulpakko painottaa.

Kuvassa: Sotaveteraani Mauri Nevalainen taisteli rintamalla kolme vuotta, mutta valtiokonttorin mukaan hän ei ole oikeutettu sotaveteraanien kuntoutukseen.

[Tekstiä muutettu 5.12 klo 20:20. Ensimmäistä kappaletta muutettu ja toisen kappaleen tämentävä sitaatti lisätty. ]

PS VERKKOTOIMITUS