Kansanedustaja Tuula Väätäinen (sdp.) on huolissaan siitä, että suomalaiset osallistuvat ulkomailla – kuten Syyriassa – käytäviin konflikteihin ilman sotilastapaturmalain tuomaa suojaa.

Kriisinhallintapalvelukseen kutsutut vakuutetaan ensisijaisesti Valtiokonttorin Sotilastapaturmalain mukaan. Suoja ei kuitenkaan koske kansalaisia, jotka osallistuvat ulkomailla käytäviin konflikteihin niin sanotusti omin päin.

Väätäinen tiedustelee hallitukselta kirjallisessa kysymyksessään:

– Miten Suomi ja suomalainen sosiaaliturva suhtautuvat niihin mahdollisiin Suomen kansalaisiin jotka yksityishenkilöinä osallistuvat aseellisiin konflikteihin kuten Syyrian sisällissotaan ja sieltä palatessaan tarvitsevat sotavammojensa vuoksi lääketieteellistä hoitoa sekä kuntoutusta ja mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä varmistaakseen näiden henkilöiden asianmukaisen kohtelun?

Suojelupoliisin taannoisen selvityksen mukaan Syyriaan lähtijöiden motiivit ovat moninaiset. Supon ylitarkastaja Tuomas Portaankorva toteaa IS:n mukaan, että osan motiivit ovat humanitääriset, osaa houkuttavat ääriliikkeet. Portaankorva käyttää suomalaisten Syyriaan suuntautuvasta seikkailuretkistä suorasukaista termiä ”jihad-matkailu”.

PS VERKKOTOIMITUS