Perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne ja sosiaalidemokraattien kansanedustaja Kimmo Kiljunen keskustelivat Euroopan unionin elvytysrahastosta puheenaihe.fi-kanavan tuoreessa jaksossa. Keskustelussa käsiteltiin laajasti myös EU:n nykyistä luonnetta, tulevaisuuden roolia ja liittovaltiokehitystä.

Kiljunen kiisti EU:n liittovaltiokehityksen, mutta samalla peräänkuulutti kehitystä kohti maailmanlaajuista hallintajärjestelmää (videolla kohdasta 45 min eteenpäin):

”Tämä ei tule olemaan liittovaltio. Euroopan unioni, se on aivan oman tyyppisensä järjestelmä ja todennäköisesti se antaa mallin maailmanlaatuiselle hallintajärjestelmälle, joka toivottavasti tulee ihan kahden-kolmenkymmenen vuoden aikana, viimeistään viidenkymmenen vuoden aikana voimaan.”

Kiljunen väläytti myös globaalia verotusoikeutta osana globaalia poliittista koneistoa:

”Jos meillä on globaali päätöksenteko, ehkä globaali verotusoikeus, ja se todennäköisesti tää globaali järjestelmä tulee perustumaan näihin alueellisiin talousjärjestöihin, eli Afrikan unioniin, Euroopan unioniin, ehkä NAFTA, Mercosur, ASEAN ja niin edelleen.”

Kiljunen perusteli tarvetta maailmanlaajuiselle poliittiselle hallintojärjestelmälle mm. ilmastonmuutoksen kaltaisilla globaalin tason ilmiöillä.

Ranne puolestaan suhtautui kriittisesti EU:n tulevaisuuden roolin mielivaltaiseen määrittelyyn ja ajatukseen tulonsiirtounionista. Hän muistutti, etteivät suomalaiset alun perin antaneet hyväksyntäänsä hallinnolle, jossa tuottavilta vauraammilta mailta valutetaan resursseja muille.

Ranteen ja Kiljusen EU-keskustelu on tunnin mittainen. Se on katseltavissa #puheenaiheen Youtube-kanavalla:

Kansanedustaja Lulu Ranne (ps.), kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sdp.). Juontajana Puheenaiheen Leevi Leivo. 1 h 2 min.


SUOMEN UUTISET