Toukokuusta 2019 lähtien ravintoloiden on täytynyt ilmoittaa kirjallisesti asiakkaalleen ruoka-annoksessa käytetyn lihan alkuperämaa. Tämä käytäntö koskee myös keskuskeittiöstä tarjoilupaikkaan jaettavaa ruokaa.

Kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Jenna Simula on kuitenkin havainnut puutteita lihan alkuperän ilmoittamisessa muun muassa erilaisissa lähettipalveluiden sovelluksissa.

– Ihmiset tilaavat ruokaa erilaisilla sovelluksilla suoraan kotiovelle. Sovelluksissa ei kuitenkaan mainita välttämättä lihan alkuperämaata. Tilanne ei ole siis kaikilta osin kuluttajan näkökulmasta tasavertainen, Simula toteaa.

Avoimuus lisää kotimaisuusastetta

Simula kysyykin nyt kirjallisesti hallitukselta, millä tavoin se aikoo puuttua lähettipalveluiden välityksellä kuluttajille tarjottavan ruoan alkuperämerkintöihin liittyviin epäkohtiin, tai muutoin edistää alkuperämerkintöjen yleistymistä.

– Tutkimusten mukaan kotimaisuus on suomalaisille tärkein vastuullisuusteko. Siksi alkuperämerkintöihin panostaminen on tärkeää. Alkuperämerkintöjen avoimuutta lisäämällä voitaisiin kotimaisuusastetta parantaa entisestään, Simula sanoo.

Kaupassa myytävien lihavalmisteiden osalta Simula haluaisi niin ikään lisätä avoimuutta, sillä usein kyseisissä tuotteissa ilmoitetaan lihan alkuperämaaksi Euroopan unioni (EU), mikä ei Simulan mukaan kerro kuluttajalle tarpeeksi.

– Olen huolissani muun muassa jalosteiden osalta siitä, miten paljon niissä käytetään ulkomaista lihaa, mitä kuluttaja ei välttämättä aina edes huomaa. Eikä pelkkä leima ”EU” kerro juuri mitään, sillä eläinten olot Euroopan sisälläkin vaihtelevat hyvin paljon, Simula jatkaa.

Lihantuottajien syyllistäminen lopetettava

Alkuperämerkinnät lisäävät jonkin verran byrokratiaa, mutta Simulan mukaan niillä on suuri merkitys kuluttajan ostopäätöksen kannalta. Hänen näkemyksen mukaan suomalaisen lihantuottajan kannalta on tärkeä edistää kotimaisuusasteen nostamista.

– Suomalaisen lihantuottajan syyllistämisen on loputtava, ja tehtävä sellaista politiikkaa, joka tukee kotimaisuusasteen kasvua. Se jos mikä on ilmasto- ja ympäristöteko, Simula summaa.

SUOMEN UUTISET