

LEHTIKUVA
Simula: Alkuperämerkintöihin lisää avoimuutta – ”Kotimaisuus kuluttajille tärkein vastuullisuusteko”
Toukokuusta 2019 lähtien ravintoloiden on täytynyt ilmoittaa kirjallisesti asiakkaalleen ruoka-annoksessa käytetyn lihan alkuperämaa. Tämä käytäntö koskee myös keskuskeittiöstä tarjoilupaikkaan jaettavaa ruokaa.
Kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Jenna Simula on kuitenkin havainnut puutteita lihan alkuperän ilmoittamisessa muun muassa erilaisissa lähettipalveluiden sovelluksissa.
– Ihmiset tilaavat ruokaa erilaisilla sovelluksilla suoraan kotiovelle. Sovelluksissa ei kuitenkaan mainita välttämättä lihan alkuperämaata. Tilanne ei ole siis kaikilta osin kuluttajan näkökulmasta tasavertainen, Simula toteaa.
Avoimuus lisää kotimaisuusastetta
Simula kysyykin nyt kirjallisesti hallitukselta, millä tavoin se aikoo puuttua lähettipalveluiden välityksellä kuluttajille tarjottavan ruoan alkuperämerkintöihin liittyviin epäkohtiin, tai muutoin edistää alkuperämerkintöjen yleistymistä.
– Tutkimusten mukaan kotimaisuus on suomalaisille tärkein vastuullisuusteko. Siksi alkuperämerkintöihin panostaminen on tärkeää. Alkuperämerkintöjen avoimuutta lisäämällä voitaisiin kotimaisuusastetta parantaa entisestään, Simula sanoo.
Kaupassa myytävien lihavalmisteiden osalta Simula haluaisi niin ikään lisätä avoimuutta, sillä usein kyseisissä tuotteissa ilmoitetaan lihan alkuperämaaksi Euroopan unioni (EU), mikä ei Simulan mukaan kerro kuluttajalle tarpeeksi.
– Olen huolissani muun muassa jalosteiden osalta siitä, miten paljon niissä käytetään ulkomaista lihaa, mitä kuluttaja ei välttämättä aina edes huomaa. Eikä pelkkä leima ”EU” kerro juuri mitään, sillä eläinten olot Euroopan sisälläkin vaihtelevat hyvin paljon, Simula jatkaa.
Lihantuottajien syyllistäminen lopetettava
Alkuperämerkinnät lisäävät jonkin verran byrokratiaa, mutta Simulan mukaan niillä on suuri merkitys kuluttajan ostopäätöksen kannalta. Hänen näkemyksen mukaan suomalaisen lihantuottajan kannalta on tärkeä edistää kotimaisuusasteen nostamista.
– Suomalaisen lihantuottajan syyllistämisen on loputtava, ja tehtävä sellaista politiikkaa, joka tukee kotimaisuusasteen kasvua. Se jos mikä on ilmasto- ja ympäristöteko, Simula summaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


PS:n maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsenet: Emme hyväksy maatalouden alasajoa

Peltokangas: Hallituksen budjettiesitys on kuin märkä rätti maanviljelijöiden kasvoille

Reijonen: Jätetäänkö Suomen koululaiset ja vanhukset pian ilman maitoa ja lihaa ilmastohienostelun takia?

Huhtasaari: Suomella ei ole varaa ilmastohihhulointiin

Halla-aho: Valtion ei pidä ohjata verotuksella ruuan hintaa – ”Lihansyöntiä demonisoidaan ideologisista syistä”

Perussuomalaiset eivät luota hallituksen kykyyn turvata maaseudun elinmahdollisuuksia
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.