Eduskunnan täysistunnossa keskusteltiin eilen välikysymyksestä, joka SDP, vihreät ja vasemmistoliitto jättivät. Kysymys koski eriarvoistumista. Perussuomalaiset eivät kuitenkaan allekirjoittaneet vihervasemmiston välikysymystä, vaan jättivät oman epäluottamuslauseensa.

Perussuomalaiset syyttää välikysymyksen jättäjiä vastuuttomista ratkaisuista tilanteen parantamiseksi.

– Viime vaalikaudella Antti Rinteen (sd.) johdolla veroja kiristettiin, tuli 100 000 uutta työtöntä. Kuntien valtionosuuksia leikattiin todella rajusti, miljardimäärin, jolloin kuntien palvelut heikkenivät. Lapset kärsivät, vanhukset kärsivät, ryhmäkoot kasvoivat ja niin edelleen, kansanedustaja Toimi Kankaanniemi huomautti.

Työvoiman tarveharkinta säilytettävä

Keskustelussa nousi voimakkaasti esiin suomalainen työllisyyspolitiikka. Perussuomalaiset huomautti, että ETA-alueen ulkopuolisen työvoiman tarveharkinnan poisto toisi laajoja ongelmia.

”Olemme ainoa oppositiopuolue, joka vastustaa EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevan työvoiman saatavuusharkinnan poistamista.”

Vasemmistoliitto on jättänyt aloitteen, jossa tarveharkintaa esitetään poistettavaksi. Aloitteen on allekirjoittanut myös suurin osa hallitusedustajista.

– Olemme ainoa oppositiopuolue, joka vastustaa EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevan työvoiman saatavuusharkinnan poistamista. Saatavuusharkinnasta luopumisen vaikutuksia on vähätelty suuresti julkisuudessa. Ruotsissa se on johtanut työvoiman ylitarjonnan pahenemiseen matalapalkka-aloilla, aiheuttanut väärinkäytöksiä ja pakottanut valvonnan lisäämiseen, kansanedustaja Sami Savio huomautti.

Maahanmuuttopolitiikka katastrofaalista

Kansanedustaja Ville Tavio sanoi, että hallituksen maahanmuuttopolitiikka on katastrofaalista. Hän kysyi ministeri Jari Lindströmiltä (sin.), milloin hallitus muuttaa maahanmuuttopolitiikkaansa työperäiseksi.

Lindström kertoi maahanmuuttopolitiikan syyksi loikkaamiselleen, ja alkoi tivata perussuomalaisten maahanmuuttolinjauksista.

Vastauksessaan ministeri Lindström yllättäen avautui. Hänen mukaansa Suomen maahanmuuttopolitiikka on jo työperäistä. Lindström kertoi maahanmuuttopolitiikan syyksi loikkaamiselleen, ja alkoi tivata perussuomalaisten maahanmuuttolinjauksista.

Perussuomalaisten mukaan ministeri Lindströmin väite siitä, että Suomen maahanmuuttopolitiikka olisi työperäistä, herättää kysymyksen, eikö Lindström ole huomannut turvapaikkaturismia ja sen aiheuttamaa laittomasti maassa olevien kasvavaa joukkoa.

Ministerin vastaus herätti ihmetystä

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri ihmetteli, miksi hallituksen ministerit haluavat välikysymyskeskustelussa kertoa siitä, miksi he ovat loikanneet perussuomalaisista. Meri kuitenkin kertasi perussuomalaisten ajatuksia.

”Me emme halua lisätä myöskään vetovoimatekijöitä Suomeen tulolle. Emme halua, että olemme maailman sosiaalitoimisto.”

– Me olemme sitä mieltä, että esimerkiksi laitonta maahanmuuttoa ei tule edistää. Me muun muassa emme meidän vaihtoehtobudjetissamme nostaisi laittomien maahanmuuttajien palautusrahaa, koska suomalaisetkaan eivät saa rahaa siitä, että he noudattavat tuomioistuimen lainvoimaisia päätöksiä. Me emme halua lisätä myöskään vetovoimatekijöitä Suomeen tulolle. Emme halua, että olemme maailman sosiaalitoimisto, Meri totesi.

Perussuomalaisten Kankaanniemi täydensi Meren puheenvuoroa ja totesi, että perussuomalaisten maahanmuuttopoliittinen linja ei ole tänä vuonna missään vaiheessa muuttunut miksikään.

– Se on se, mikä meillä on ollut ja on edelleen. En tiedä sitten heistä, jotka ovat poistuneet riveistä, mikä heidän linjansa on, ihmetteli Kankaanniemi.

SUOMEN UUTISET