

KUVAKAAPPAUS/YLE
Sisäministeri Rantanen rajaturvallisuuslaista: Kansallinen turvallisuus, torjuntatoimet ja ihmisoikeudet tasapainossa
Venäjä provosoi Itämerellä ja eduskunta käsittelee samaan aikaan uutta rajaturvallisuuslakia. Pää on kaikesta kohinasta huolimatta pidettävä kylmänä. Suomen valtiolla on oltava mahdollisuus torjua vihamielisen valtion vaikuttamisyrityksiä, sanoo sisäministeri Mari Rantanen.
Hallitus antoi viime tiistaina eduskunnalle esityksen rajaturvallisuuslaiksi. Laki otettaisiin käyttöön tarvittaessa ja sen avulla on tarkoitus estää mahdollinen Venäjän operoima välineellistetty maahantulo itärajalla.
– Rajavartijat toimivat siinä tilanteessa tietenkin kyseisen lain mukaan. Pääsääntönä on se, että maahanpääsy pyritään estämään. Jos henkilö on kuitenkin päässyt maahan, niin silloin hänet poistetaan maasta ja ohjataan hakeutumaan sellaiseen paikkaan, jossa turvapaikkahakemuksia otetaan vastaan, selvensi sisäministeri Mari Rantanen jälleen kerran Ylen Ykkösaamussa lauantaina.
Laittomat maahantulijat palautetaan Venäjälle
– Lähdemme siitä, että kun tämä laki on voimassa, niin joka tapauksessa sinne Venäjän puolelle palautetaan. Saattamalla tai tarvittaessa voimakeinoin.
Kaksi poikkeusta kuitenkin on eli erityisen haavoittuvassa asemassa olevia, kuten esimerkiksi lapsia tai vammaisia, ei poisteta maasta. Sama koskee henkilöitä, jotka voivat osoittaa olevansa todellisessa vaarassa.
”Kliininen silmä” apuna tunnistamisessa
Ykkösaamussa käytiin perin pohjin mahdolliset tilanteet, jotta tuli varmasti selväksi, että laittomasti maahan pyrkivän oikeudet turvataan kaikissa tapauksissa. Suurena apuna tässä on rajavartijain korkea ammattitaito sekä kokemuksen mukaan tuoma niin kutsuttu ”kliininen silmä”.
– On hyvä huomata se, että tämä ei ole maahanmuutto- tai turvapaikkapolitiikkaa. Tässä on kysymys siitä, että vihamielinen toimija, valtio tekee ikään kuin päätöksiä kuka tulee, milloin tulee ja mistä tulee ja kuinka monta tulee. Näin ei voi olla.
– Kyllä Suomen valtiolla täytyy olla mahdollisuus itse päättää ja myös torjua tämän tyyppistä toimintaa. Siitä tässä laissa on ylipäätään kysymys, sisäministeri sanoi.
Lakien elettävä ajassa
Rantaselta tivattiin myös muun muassa sitä, huolestuttaako hallitusta mahdollisuus saada tuomio Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta. Ministerin mukaan kukaan ei voinut 1950-luvulla kuvitella, että vihamielinen toimija käyttäisi ”Geneven pakolaissopimusta tällä tavoin väärin”.
– Kyllä lain ja sopimusten tulee elää ajassa.
– Me pyrimme tässä nyt tekemään parhaamme sen osalta, että tähän lakiin on saatu tasapainotettua kansallinen turvallisuus sekä torjuntatoimi ja sitten samalla ihmisoikeudet, Rantanen painotti.
Rajanylityspaikkoja ei välttämättä avata
Rajaturvallisuuslain hyväksyminen ei välttämättä tarkoita itärajan rajanylityspaikkojen avaamista. Se on kuitenkin mahdollista, mutta kaikki riippuu turvallisuusviranomaisten arviosta.
– Jos meillä on arvio, että tämä välineellistetty maahantulo suurella todennäköisyydellä jatkuu, niin eihän meidän silloin ole mitään järkeä tehdä rajanavaamispäätöksiä, Rantanen sanoi.
– Kysymys on aina siitä, että meidän täytyy reagoida kulloiseenkin turvallisuustilanteeseen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- turvapaikapolitiikka kliininen silmä vihamielinen valtio rajaturvallisuuslaki itärajan avaaminen välineellistetty maahantulo rajavartijat kansallinen turvallisuus hybridivaikuttaminen itäraja Itämeri Geneven pakolaissopimus Maahanmuuttopolitiikka Mari Rantanen SIsäministeri Turvallisuuspolitiikka
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Sisäministeri Rantanen rajaturvallisuuslaista: Hallituksen velvollisuus on turvata kansallinen turvallisuutemme ja itsemääräämisoikeutemme

Siirtolaispaine kestämätön, lisäkeinoja ehdottavat nyt yhdessä Suomi, Bulgaria, Tšekki, Tanska, Viro, Kreikka, Italia, Kypros, Latvia, Liettua, Malta, Alankomaat, Itävalta, Puola ja Romania

Riikka Purra: Laiton maahanmuutto ja massasiirtolaisuus on EU-politiikan tärkein kysymys

EU-taloutta on korjattava kestävällä tavalla, ei enää uusilla yhteisvelkapaketeilla – Purra kehottaa kaikkia ottamaan mallia Suomen hallituksen toimista

Eurovaaliehdokas Mika Niikko: ”Suomen kansallista päätösvaltaa puolustettava”

Rajalaki läpäisi perustuslakivaliokunnan – ”Oikeusvaltion itsepuolustus edellyttää poikkeuksellista keinoa”

Purra: Oman maan suojaaminen kaikissa oloissa on nyt kaikkein tärkeintä

Europarlamentaarikko Tynkkynen: Koko ECR-ryhmä hakee Suomeen EU-rahaa itärajan esteaidan jatkamiseksi
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.