

LEHTIKUVA
Viikon 40/2022 luetuin
Some täyttyi älämölöstä, kun perussuomalaiset vaati ruotsin kielen opiskelua vapaaehtoiseksi – RKP-ministerillä meni heti tunteisiin
Perussuomalaiset linjasi eilen haluavansa lisätä kielten opiskelun joustavuutta ja monipuolisuutta tekemällä ruotsista valinnaisen kielen peruskoulussa. Lisäksi perussuomalaiset vaatii muun muassa luopumista ruotsin kieltä koskevista osaamisvaatimuksista kaikilla muillakin koulutustasoilla. Kuten arvata saattaa, pakkoruotsin kannattajien kasetti hajosi heti.
Eilen julkaistussa suomalaisuusohjelmassa perussuomalaiset laajentaa keskustelua pakollisesta ruotsin kielestä aiheutuvien haittojen ja epäkohtien korjaamiseksi. Perussuomalaiset muun muassa vaatii pakollisen ruotsin kielen opiskelun poistamista peruskoulussa ja mahdollisuutta suorittaa myöhemmät opinnot ilman ruotsin kielen opintoja tai ruotsin osaamisen osoittamista.
Nuorille monipuolisemmat kielivalinnat
Ohjelmassa perussuomalaiset haluaa lisätä kielivalintojen joustavuutta tekemällä ruotsista valinnaisen kielen peruskoulussa, joka mahdollistaa nuorille monipuolisemmat kielivalinnat ja edistää myös muuta oppilaiden kiinnostuksesta ja tarpeista lähtevää opetusta.
Perussuomalaisten mukaan jatkossa tulee luopua ruotsin kieltä koskevista osaamisvaatimuksista myös lukioissa, ammattikouluissa, korkeakouluissa ja yliopistoissa.
Perustuslain mukaan Suomen kansalliskielet ovat suomi ja ruotsi. Suomen kansaan kuuluu siis suomenkielinen osa ja ruotsinkielinen osa. Kansalliskielten puhujista suomenkielisiä on kuitenkin ylivoimainen enemmistö, eli yli 94 %. Perussuomalaiset katsookin, että suomen kieli on historian ja nykyhetken kannalta kansan ja kansakunnan olemassaolon perusta. Suomen kieli yhdistää suomalaisia ja suomalaisiksi haluavia. Tässä katsannossa ehdoton ja aukoton ruotsin pakollisuus ei vastaa suomenkielisten tarpeita.
Auttaisiko pakkologiikka luetun ymmärtämiseen?
Kuten aiemminkin, pakkoruotsin kannattajien ajatus karkasi laukalle ja kasetti hajosi heti, kun pakkoruotsittajat saivat kanaviaan pitkin tiedon PS:n linjauksesta pakkoruotsin aseman uudelleentarkastelusta.
Suomenruotsalainen stand-up-koomikko André Wickström sai tunteen, että hänen äidinkielensä ” häiritsisi suomenkielisten minäkuvaa”, vaikka tällaista ajatusta ei liene esitetty missään.
https://twitter.com/andrewickstroem/status/1574491213876449280
Suomenruotsalaiselle koomikolle tosin annetaan palautetta virheellisestä tulkinnasta. Luetun ymmärtämisen ja tulkintojen tekemisen avuksi Wickströmille vihjataan myös, että kenties pakkologiikasta olisi apua poispääsyyn epämiellyttäväksi koetusta tilanteesta.
Ei se häiritsekään, vaan sen pakko-opiskelu.
— Matti Molari (@mattimolari) September 26, 2022
RKP haluaa keskustella asian vierestä
Hallituspuolue RKP luonnollisesti ei halua jatkaa keskustelua ruotsin opiskelun vapaaehtoisuudesta, vaan keskustelu siirretään asian viereen. Puolue vihjailee somekanavillaan, että ruotsin kieli koettaisiin uhkana. RKP:n mukaan näin ei kuitenkaan ole, vaan kieli on mahdollisuus.
Morjens perussuomalaiset,
Kieli ei ole uhka, se on mahdollisuus. Välkommen till SFP. 🐞@persut pic.twitter.com/TBZuRNSwJa— SFP • RKP (@sfprkp) September 26, 2022
Perussuomalaisen Nuorison puheenjohtaja Miko Bergbom huomauttaa, että perussuomalaiset esittää nimenomaan kielen vapaaehtoisen opiskelun mahdollisuutta.
Mahdollisuus opiskella vapaaehtoisesti varmaan on ok teille?
— Miko Bergbom (@BergbomMiko) September 26, 2022
Ministerin olisi kannattanut tarkistaa faktat
Tuore esitys pakkoruotsin poistamiseksi meni tunteisiin myös ministeritasolla. RKP:ta edustava oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ei korkeasta asemastaan huolimatta pysty asiallisesti jatkamaan keskustelua pakollisen ruotsin kielen opiskelun poistamisesta, vaan ajatus lähtee laukalle.
Olemme rakentaneet isänmaatamme rinta rinnan vuosisatojen aikana. Maamme kaksikielisyys on osa identiteettiämme ja tärkeä osa pohjoismaisuuttamme. @perus suomalaisuusohjelma, on jotain aivan muuta. Ei jatkoon! #enemmänyhdessä #meratillsammans #rkpsfp
— Anna-Maja Henriksson (@anna_maja) September 26, 2022
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra totesi eilen opiskelleensa aikanaan pakkoruotsin tyytyväisenä ja hyvillä mielin, mutta Purra huomautti, että sama asia ei päde kaikkiin, eikä pakko-opiskelulla useinkaan saavuteta hyviä tuloksia.
Purra kehottaakin opetusministeriä tarkistamaan perussuomalaisten kannanotot suoraan alkuperäislähteestä, eli tuoreesta suomalaisuusohjelmasta koska netissä liikkuviin toisen käden tietoihin ei yleensä kannata luottaa.
Mistä ihmeestä sinä puhut? Oletko varmasti lukenut ohjelmaamme? Vai mennyt jonkun trollin ansaan?
Ohjelmassamme ei kyseenalaisteta kahta kansalliskieltämme tai ruotsinkielisten asemaa tai suomalaisuutta.
Vaan kritisoidaan pakkoruotsia.
Ja toivotaan asiallista keskustelua!
— Riikka Purra (@ir_rkp) September 26, 2022
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Andre Wickström Suomalaisuusohjelma Miko Bergbom Anna-Maja Henriksson Peruskoulu Some Riikka Purra Suomen kieli perussuomalaiset ruotsin kieli RKP pakkoruotsi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset vaatii pakkoruotsista luopumista – ehdoton ja aukoton ruotsin pakollisuus ei vastaa suomenkielisten tarpeita

Leena Meri haluaa eroon pakkoruotsista: “Kuulostaa kamalalta, että pakko ja pakottaminen olisivat osa suomalaista identiteettiä”

Purra moittii Helsingin Sanomia, joka väitti virheellisesti, että PS olisi luopumassa pakkoruotsin vastustamisesta

Perussuomalaiset: Panostuksia peruskoulutukseen, ei pakkoruotsia ylioppilaskirjoituksiin

Mäenpää perussuomalaisten Suomalaisuusohjelmasta: Tosiasiassa harva suomalainen tarvitsee ruotsia arkielämässään

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä esittää: Ruotsin kieli valinnaiseksi oppiaineeksi kouluihin

Perussuomalaiselta Nuorisolta uusi kansalaisaloite ruotsalaisuuden päivän kunniaksi: Pakkoruotsi poistettava

Uusin mielipidetutkimus: Suomalaisten enemmistö on edelleen ruotsin kielen pakollisuutta vastaan
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.