Sunnuntaina 6.11. juhlittiin ruotsalaisuuden ja ruotsin kielen päivää. Merkkipäivän kunniaksi Perussuomalainen Nuoriso käynnisti uuden kansalaisaloitteen pakkoruotsin poistamiseksi. Allekirjoitusten kerääminen Kielikapina – irti pakkoruotsista! -kansalaisaloitteeseen aloitettiin sunnuntaina.

Kansalaisaloitteessaan nuorisojärjestö esittää, että pakkoruotsista luovutaan kaikilla koulutusasteilla ja sen opiskelu muutetaan vapaaehtoiseksi. Myöskään virkatehtäviin vaadittavaa ruotsin osaamista ei enää tulisi edellyttää kaikissa julkisissa viroissa.

– Kyselytutkimusten perusteella suomalaisten enemmistö vastustaa pakkoruotsia. Yhden asian puolueena RKP on saanut enemmistön tahdon vastaisesti säilytettyä pakkoruotsin. Suomessa pakotetaan kurkusta alas kieltä, joka ei tosiasiassa hyödytä enemmistöä, toteaa PS-Nuorison puheenjohtaja Miko Bergbom.

Kallis ja tehoton järjestely

PS-Nuoriso katsoo, että Suomessa asuvien noin 300 000 ruotsia äidinkielenään puhuvan palvelut on turvattava, mutta niiden turvaamiseksi ei ole tarpeellista eikä tarkoituksenmukaista pakottaen opettaa ruotsin kieltä koko suomenkieliselle väestölle.

– Pakkoruotsi on sekä kallis että tehoton järjestely. Sadoista opetustunneista huolimatta vain murto-osa saavuttaa siinä edes kohtalaisen peruskielitaidon. Miksemme antaisi opiskelijoiden itse vapaasti valita kieliopintojaan? kysyy PS-Nuorison varapuheenjohtaja Joakim Vigelius.

Suomen Uutiset