

LEHTIKUVA
Viikon 40/2022 luetuin
Some täyttyi älämölöstä, kun perussuomalaiset vaati ruotsin kielen opiskelua vapaaehtoiseksi – RKP-ministerillä meni heti tunteisiin
Perussuomalaiset linjasi eilen haluavansa lisätä kielten opiskelun joustavuutta ja monipuolisuutta tekemällä ruotsista valinnaisen kielen peruskoulussa. Lisäksi perussuomalaiset vaatii muun muassa luopumista ruotsin kieltä koskevista osaamisvaatimuksista kaikilla muillakin koulutustasoilla. Kuten arvata saattaa, pakkoruotsin kannattajien kasetti hajosi heti.
Eilen julkaistussa suomalaisuusohjelmassa perussuomalaiset laajentaa keskustelua pakollisesta ruotsin kielestä aiheutuvien haittojen ja epäkohtien korjaamiseksi. Perussuomalaiset muun muassa vaatii pakollisen ruotsin kielen opiskelun poistamista peruskoulussa ja mahdollisuutta suorittaa myöhemmät opinnot ilman ruotsin kielen opintoja tai ruotsin osaamisen osoittamista.
Nuorille monipuolisemmat kielivalinnat
Ohjelmassa perussuomalaiset haluaa lisätä kielivalintojen joustavuutta tekemällä ruotsista valinnaisen kielen peruskoulussa, joka mahdollistaa nuorille monipuolisemmat kielivalinnat ja edistää myös muuta oppilaiden kiinnostuksesta ja tarpeista lähtevää opetusta.
Perussuomalaisten mukaan jatkossa tulee luopua ruotsin kieltä koskevista osaamisvaatimuksista myös lukioissa, ammattikouluissa, korkeakouluissa ja yliopistoissa.
Perustuslain mukaan Suomen kansalliskielet ovat suomi ja ruotsi. Suomen kansaan kuuluu siis suomenkielinen osa ja ruotsinkielinen osa. Kansalliskielten puhujista suomenkielisiä on kuitenkin ylivoimainen enemmistö, eli yli 94 %. Perussuomalaiset katsookin, että suomen kieli on historian ja nykyhetken kannalta kansan ja kansakunnan olemassaolon perusta. Suomen kieli yhdistää suomalaisia ja suomalaisiksi haluavia. Tässä katsannossa ehdoton ja aukoton ruotsin pakollisuus ei vastaa suomenkielisten tarpeita.
Auttaisiko pakkologiikka luetun ymmärtämiseen?
Kuten aiemminkin, pakkoruotsin kannattajien ajatus karkasi laukalle ja kasetti hajosi heti, kun pakkoruotsittajat saivat kanaviaan pitkin tiedon PS:n linjauksesta pakkoruotsin aseman uudelleentarkastelusta.
Suomenruotsalainen stand-up-koomikko André Wickström sai tunteen, että hänen äidinkielensä ” häiritsisi suomenkielisten minäkuvaa”, vaikka tällaista ajatusta ei liene esitetty missään.
https://twitter.com/andrewickstroem/status/1574491213876449280
Suomenruotsalaiselle koomikolle tosin annetaan palautetta virheellisestä tulkinnasta. Luetun ymmärtämisen ja tulkintojen tekemisen avuksi Wickströmille vihjataan myös, että kenties pakkologiikasta olisi apua poispääsyyn epämiellyttäväksi koetusta tilanteesta.
Ei se häiritsekään, vaan sen pakko-opiskelu.
— Matti Molari (@mattimolari) September 26, 2022
RKP haluaa keskustella asian vierestä
Hallituspuolue RKP luonnollisesti ei halua jatkaa keskustelua ruotsin opiskelun vapaaehtoisuudesta, vaan keskustelu siirretään asian viereen. Puolue vihjailee somekanavillaan, että ruotsin kieli koettaisiin uhkana. RKP:n mukaan näin ei kuitenkaan ole, vaan kieli on mahdollisuus.
Morjens perussuomalaiset,
Kieli ei ole uhka, se on mahdollisuus. Välkommen till SFP. 🐞@persut pic.twitter.com/TBZuRNSwJa— SFP • RKP (@sfprkp) September 26, 2022
Perussuomalaisen Nuorison puheenjohtaja Miko Bergbom huomauttaa, että perussuomalaiset esittää nimenomaan kielen vapaaehtoisen opiskelun mahdollisuutta.
Mahdollisuus opiskella vapaaehtoisesti varmaan on ok teille?
— Miko Bergbom (@BergbomMiko) September 26, 2022
Ministerin olisi kannattanut tarkistaa faktat
Tuore esitys pakkoruotsin poistamiseksi meni tunteisiin myös ministeritasolla. RKP:ta edustava oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ei korkeasta asemastaan huolimatta pysty asiallisesti jatkamaan keskustelua pakollisen ruotsin kielen opiskelun poistamisesta, vaan ajatus lähtee laukalle.
Olemme rakentaneet isänmaatamme rinta rinnan vuosisatojen aikana. Maamme kaksikielisyys on osa identiteettiämme ja tärkeä osa pohjoismaisuuttamme. @perus suomalaisuusohjelma, on jotain aivan muuta. Ei jatkoon! #enemmänyhdessä #meratillsammans #rkpsfp
— Anna-Maja Henriksson (@anna_maja) September 26, 2022
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra totesi eilen opiskelleensa aikanaan pakkoruotsin tyytyväisenä ja hyvillä mielin, mutta Purra huomautti, että sama asia ei päde kaikkiin, eikä pakko-opiskelulla useinkaan saavuteta hyviä tuloksia.
Purra kehottaakin opetusministeriä tarkistamaan perussuomalaisten kannanotot suoraan alkuperäislähteestä, eli tuoreesta suomalaisuusohjelmasta koska netissä liikkuviin toisen käden tietoihin ei yleensä kannata luottaa.
Mistä ihmeestä sinä puhut? Oletko varmasti lukenut ohjelmaamme? Vai mennyt jonkun trollin ansaan?
Ohjelmassamme ei kyseenalaisteta kahta kansalliskieltämme tai ruotsinkielisten asemaa tai suomalaisuutta.
Vaan kritisoidaan pakkoruotsia.
Ja toivotaan asiallista keskustelua!
— Riikka Purra (@ir_rkp) September 26, 2022
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Andre Wickström Suomalaisuusohjelma Miko Bergbom Anna-Maja Henriksson Peruskoulu Some Riikka Purra Suomen kieli perussuomalaiset ruotsin kieli RKP pakkoruotsi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset vaatii pakkoruotsista luopumista – ehdoton ja aukoton ruotsin pakollisuus ei vastaa suomenkielisten tarpeita

Leena Meri haluaa eroon pakkoruotsista: ”Kuulostaa kamalalta, että pakko ja pakottaminen olisivat osa suomalaista identiteettiä”

Purra moittii Helsingin Sanomia, joka väitti virheellisesti, että PS olisi luopumassa pakkoruotsin vastustamisesta

Perussuomalaiset: Panostuksia peruskoulutukseen, ei pakkoruotsia ylioppilaskirjoituksiin

Mäenpää perussuomalaisten Suomalaisuusohjelmasta: Tosiasiassa harva suomalainen tarvitsee ruotsia arkielämässään

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä esittää: Ruotsin kieli valinnaiseksi oppiaineeksi kouluihin

Perussuomalaiselta Nuorisolta uusi kansalaisaloite ruotsalaisuuden päivän kunniaksi: Pakkoruotsi poistettava

Uusin mielipidetutkimus: Suomalaisten enemmistö on edelleen ruotsin kielen pakollisuutta vastaan
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.