Kokoomusnuoret jätti yhteistyöhaluiset ja kompromissikykyiset PS-Nuorison ja KD Nuoret hallitusyhteistyön ulkopuolelle eduskuntapuolueiden nuorisojärjestöjen Säätytalolla käydyissä varjohallitusneuvotteluissa. Nuorten kannatuksessa kärjessä oleva Kokoomusnuoret muodosti hallituksen mieluummin kokoonpanolla kokoomus-SDP-keskusta-RKP.

Lopputuloksena luodussa hallitusohjelmassa kokoonpano Kokoomusnuorten johdolla esitti muun muassa hiilineutraalisuustavoitteen aikaistamista vuoteen 2030. Varjohallitusoppositioon jätetty PS-Nuoriso ei pidä kannattavana saati realistisena tavoitella Suomessa entistäkin tiukempia ilmastotoimia.

– Verrokkimaamme, EU ja lähes koko muu maailma ovat jo nyt vuosikymmeniä tavoitteistamme jäljessä. Entisestään kovenevat tavoitteet pakottavat Suomen tekemään ilmastotoimia niiden kannattavuuden ja markkinaehtoisuuden sijaan pakolla ja valtiojohtoisesti, kertoo Perussuomalaisen Nuorison puheenjohtaja Joakim Vigelius.

Kehitysapuun yli puoli miljardia lisää

Nuorisojärjestöjen muodostama varjohallitus esitti myös tarveharkinnan poistoa, jota PS-Nuoriso vastustaa, sillä se lisäisi Suomelle julkistaloudelliselta nettovaikutukseltaan kielteistä maahanmuuttoa ja halpatyömarkkinoiden kehittymistä. PS-Nuoriso olisi odottanut hallitusohjelmalta myös suurempia leikkauksia toissijaisista menoista.

– Esimerkiksi Ylen kohdalla hallitus esitti leikattavan vain Ylen nauttimien indeksikorotusten suuruutta, kun taas PS-Nuoriso olisi valmis leikkaamaan satoja miljoonia suoraan Ylen budjetista.

– Puolestaan kehitysavusta hallitus ei ollut valmiita leikkaamaan lainkaan, vaan se sitoutui lisäämään kehitysavun määrärahoja 0,7 prosenttiin BKT:sta vuoteen 2035 mennessä, tarkoittaen yli puolen miljardin euron lisäkustannuksia, Vigelius ihmettelee.

Ei kiristyksiä kriminaalipolitiikkaan

PS-Nuoriso edellytti hallitukselta suomalaisen maahanmuutto- ja kriminaalipolitiikan kiristämistä yhteispohjoismaiselle tasolle Tanskan ja Ruotsin mallien mukaisesti.

– Hallituksen esittämät uudistukset jäivät liian ohuiksi eikä se ollut riittävän valmis edellyttämään kaikilta Suomeen tulijoilta itsensä elättämistä ja maahan sopeutumista. Hallitus ei myöskään ollut valmis koventamaan tuomioita seksuaali- ja väkivaltarikoksista, vaikka Suomessa rangaistustaso on selvästi toisia Pohjoismaita matalampi, Vigelius moittii.

Suomen Uutiset