Fossiilisista polttoaineista piti pääsemän eroon pikavauhtia mutta toisin näyttää käyvän. Öljyn hinta on tapissa ja tuotantomäärät nousevat uuteen ennätykseen. Se tietää mahtavasti mammonaa öljy-yhtiöille ja öljyntuottajamaille.

Pandemian jälkeinen talouden piristyminen ja Ukrainan sota ovat saaneet raakaöljyn hinnan liitoon, monen muun välttämättömän raaka-aineen lisäksi. Raakaöljyn hinta on noussut yli 100 dollariin tynnyriltä (159 litraa) ja yhtä korkealla se on ollut viimeksi vajaat 10 vuotta sitten.

Öljyn hinnannousu on taannut tuottajamaille ja myös jalostajille mahtavat tulot. SVT:n laskelmien mukaan maailman 10 suurinta öljy-yhtiötä tekivät vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana voittoa ennen veroja 156 miljardia euroa.

Öljyntuotanto sivuaa ennätyksiä

Voitot revitään loppujen lopuksi tavallisen suomalaisenkin autoilijan ja öljylämmittäjän selkänahasta. Kapitaalilla mahdollistetaan muun muassa öljysheikkien piittaamaton ökyelämä ja venäläisten hyökkäyssodan jatkuminen Ukrainassa.

Ympäristöväkikin on huolissaan, sillä uusia öljylähteitä avataan ja maailman öljynkulutus kasvaa taas, pienen pandemianotkahduksen jälkeen. Öljyntuotanto saattaa kuluvana vuonna nousta kansainvälisen energiajärjestö IEA:n mukaan ennätystasolle eli yli 100 miljoonaan tynnyriin päivässä.

SUOMEN UUTISET