Suomen Uutiset kirjoitti maaliskuun alussa Vihreässä langassa julkaistusta esseestä, jossa liberaali kaupunkilainen tutustui vuoden ajan konservatiiviseen ajatteluun. Vihreän langan lukijoiden mielestä lehden päätoimittajan ei olisi pitänyt julkaista juttua, joka antaa tilaa konservatiivisille näkemyksille. Toimittaja Vappu Kaarenoja vertasi Suomen Kuvalehdessä suomalaista sensuurimentaliteettia Egyptin henkiseen ilmapiiriin: Egyptissä ateistit halutaan pois ruudusta, Suomessa konservatiivit.

Egyptiläinen tv-kanava esitti helmikuussa ateisti Mohammad Hashemin haastattelun, jonka tv-toimittaja Mahmoud Abd Al-Halim kuitenkin käytännössä keskeytti alkuunsa, Kaarenoja kertoo.

– Et voi olla enää ohjelmassa, koska ajatuksesi ovat sopimattomia, Al-Halim sanoi.

Kaarenojan mukaan toimittaja katsoi kameraan, ja pyysi katsojilta anteeksi, että meillä on tällainen egyptiläinen ohjelmassamme.

Kaarenoja huomasi, että Suomessa moni oli ilmeisesti toivonut Vihreän langan päätoimittajalta anteeksipyyntöä, kun Vihreän liiton äänenkannattaja oli mennyt julkaisemaan konservatiiveja ymmärtävän jutun.

Vihreä lanka ei ole ainoa media, joka on vastoin oikeaoppisten ihmisten eettistä koodia päästänyt konservatiivit ääneen.

Sosiaalisen median ”päivystäväksi moralipäälliköksi” kutsuttu Veikka Lahtinen arvosteli Maria Veitolaa, joka oli Yökylässä -ohjelmassaan vieraillut perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaaren kotona ja huomannut, että kovien arvojen kannattajan maineessa ollut Huhtasaari olikin pullantuoksuinen äitihahmo.

– On tärkeä kysymys, millaisia näkemyksiä pidetään hyväksyttävinä ja televisiokelpoisina, Lahtinen kiteytti.

– Egyptissä televisiokelvotonta on ateismi, Suomessa ilmeisesti konservatiivisuus, päätteli Suomen Kuvalehden toimittaja Kaarenoja.

Suomen Uutiset