

LEHTIKUVA
Suomen on syytä kääntää ruuan tuonti ruuan vienniksi
Perussuomalaisten kansanedustaja Antti Kangas kiinnitti huomiota torstain suullisella kyselytunnilla suomalaisen maatalouden tilaan.
Antti Kankaan mukaan maatalouden tilanne on ollut Suomessa kauan erittäin vakava.
– Edellinen hallitus laiminlöi pahasti tarvittavat toimet. Maatalouden tilannetta ei kuitenkaan ratkaista jatkuvilla kriisituilla, vaan pysyvillä muutoksilla. Kuluttajille on nykyisin tarjolla runsaasti ulkomaisia halpatuotemerkkejä, siis elintarviketuotteita, jotka on tuotettu vastoin suomalaisia tuotantostandardeja, sanoo Kangas.
Ruuantuotanto osa huoltovarmuutta
Kangas kiinnittää huomiota ulkomaisen ruokatuonnin moniiin riskeihin.
– Tässä on pitkällä aikavälillä riskit antibioottiresistenssiin ja moniin muihin ongelmiin. Kulutuskäyttäytymiseen voidaan vaikuttaa esimerkiksi paremmilla alkuperämerkinnöillä.
– Kotimainen ruuantuotanto on myös keskeisin osa huoltovarmuuttamme, siksikin maatalouden kannattavuutta on vahvistettava. Yksi keino tähän on suomalaisen elintarvikeviennin edistäminen, joka osaltaan luo lisää työtä ja kasvattaa maamme kansantaloutta.
Kangas kysyykin elintarvikeviennin edistämisohjelman perään. Se kun hyödyttäisi sekä alkutuottajia että kaikkia muitakin ruuanuotannon toimijoita Suomessa.
Ruokaa tuodaan 7 miljardilla eurolla
Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah myöntää vastauksessaan Kankaan olevan oikeassa.
– Nimenomaan ruokavienti on sellainen asia, joka hyödyttää paitsi suomalaista tuottajaa, niin on meille myöskin huoltovarmuusasia. Jos ajatellaan, että meillä on ruokaa viedä, niin tarpeen vaatiessa voimme kääntää myöskin sitä vientiä kotimaahan, ja silloin tässä on kysymys tästä huoltovarmuudesta.
Essayhian mukaan Suomen ruokavienti on tällä hetkellä noin kahden miljardin euron tasolla.
– Sitä vastoin meille tuodaan lähestulkoon seitsemällä miljardilla elintarvikkeita, ja tämä on syytä kääntää toisin. Jokainen meistä kuluttajana pystyy omilla valinnoillaan myöskin siellä kaupassa vaikuttamaan tähän asiaan.
– Me pystymme myös tekemään julkisten hankintojen lainsäädäntöön tulevaisuudessa muutoksia, joilla – kun esimerkiksi yhteisillä verovaroilla hankitaan – pystymme pitämään huolta siitä, että vaikkapa eläinten hyvinvointitason pitää olla samanlainen näissä elintarvikkeissa kuin mitä se on täällä meillä Suomessa, kotimaassa. Meillä on ruokastrategia, jonka alle tämä kasvuohjelma ja myöskin viennin edistämisen ohjelma sisältyvät, joka on hyvässä vauhdissa – ja sitä työtä tehdään parhaillaan, Essayah sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ritva Elomaa kehottaa kansaa kantamaan pöytään laadukasta kotimaista ruokaa – ”Ruuantuotannon arvostuksen nostaminen on kaikkien vastuulla”

Ennallistaminen etenee: Euroopan parlamentin sekava kanta valmistui – ”Vihreä hulluus ei näköjään osoita laantumisen merkkejä”

Maatalouden tilanne on katastrofaalinen – Reijonen vaatii maataloustuottajille parempaa katetta tuotteistaan

Elomaa ja Koskela: Suomalainen maaseutu pitää pelastaa

Huoltovarmuuskeskus ei avaa varmuusvarastojaan – ohrasta pulaa, Koskenkorvaan sitä riittää

Hallituksen kasvupaketti on maataloudenkin tukena

Terveysturvallisuus myös teemaksi eurovaaleissa – Juvonen: Antibioottiresistenssi uhka myös Suomelle

Luomutuotanto pian muisto vain – perinteinen viljely yhä ympäristöystävällisempää ja satoa puolet lisää
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.