

Laittomasti maahan tulevia riittää esimerkiksi Lesboksen saarella Kreikassa. / LEHTIKUVA
Taakanjaosta tulossa totta: EU äänestää jäsenmaiden pakosta vastaanottaa turvapaikanhakijoita
EU on viimein valmis käymään lopulliset keskustelut unionin maahanmuuttopolitiikan yhtenäistämisestä. Sopimusta on yritetty vääntää vuosikaudet ja nyt siirtolaisvirtojen jälleen kasvaessa paineet sopimukseen pääsemiseksi ovat kasvussa. Etenkin eteläisessä Euroopassa ja eritoten Italiassa.
EU-parlamentti antoi maaliskuun lopussa ehdotuksensa unionin maahanmuuttosopimukseksi. Sopimusehdotuksen mukaan unioni lisää ulkorajojen valvontaa ja tehostaa maahantulijoiden taustaselvityksiä. Näin ”talouspakolaiset” pyritään karsimaan pois potentiaalisten turvapaikanhakijoiden joukosta.
– Ehdotuksessa EU-byrokraateille annetaan valta jakaa maahanmuuttokiintiöt ja valmistella toimet, joilla se voi tulevaisuudessa sanella maahanmuuttopolitiikan ehdot riippumatta siitä, miten ruotsalaiset äänestävät valtiopäivävaaleissa, sanoo ruotsidemokraattien ECR-ryhmän parlamentaarikko Charlie Weimers.
Hän pitää ehdotusta ”täysin hulluna” ja aikoo äänestää sitä vastaan maanantaina hankkeen pysäyttämiseksi tai hidastamiseksi.
Pakolaisten pakkosijoitus tulossa
Sopimus ei tiettävästi enää sisällä suoraa pakollista taakanjakoa, vaan siitä ollaan hitusen peruuttamassa. EU on perustamassa ”solidaarisuuspoolia”, jonka tarkoitus on päästä sopuun pakolaisten sijoittamisesta vapaaehtoisesti. Toki ehdotuksessa on maininta myös “kapasiteettiin” liittyvistä mahdollisista “lisäponnisteluista”.
Ensimmäisessä vaiheessa jäsenvaltiot sitoutuvat henkilöresurssein, materiaaliavulla tai muin tarpeellisin toimin keventämään ensisijaisten pakolaisten vastaanottajamaiden taakkaa.
Jos turvapaikanhakijoiden siirrosta muihin jäsenmaihin ei päästä sopuun, EU jakaa kullekin jäsenmaalle pakolaiskiintiöt.
Alennusta kiintiöstä voi hakea, jos jäsenmaa on vastaanottanut riittävän rutkasti pakolaisia viimeisen 10 vuoden aikana.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- solidaarisuuspooli pakollinen taakanjako talouspakolaiset Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmä Charlie Weimers Keskisen Välimeren reitti harmonisointi EU:n ulkorajat EU-parlamentti kiintiöpakolaiset pakolaiskiintiöt Euroopan unioni ECR Turvapaikanhakijat pakolaiset Italia EU maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra ja Rantanen äimistyneinä: Olipa kriisi mikä tahansa, hallitus haalii lisää turvapaikanhakijoita Suomeen

Italiaan kansallinen hätätila laittoman maahanmuuton patoamiseksi – Euroopan unionia kaivataan taas taakanjakoon

Tavio: Komission turvapaikkapolitiikka hakoteillä – ”Pakkotaakanjako uhkaa nousta taas esiin”

Hallitus ottaa miljardeja uutta velkaa, kohdistaa varoja vääriin kohteisiin – perussuomalaiset hakisi säästöjä maahanmuutosta: ”Eurooppa ei kykene ratkaisemaan Afrikan ja Lähi-idän ongelmia”

Purralta toimenpidelista siirtolaisvyöryn ehkäisemiseksi: Rajat tukittava laittomilta tulijoilta ja kotouttamiseen varatut rahat käytettävä ulkorajavartiointiin

Lähes kaksi kolmasosaa ranskalaisista haluaa pysäyttää Euroopan ulkopuolelta tulevan maahanmuuton

Sudan on Venäjän liittolainen ja maan sisällissota voi johtaa pakolaisaaltoon kohti Eurooppaa

Maahanmuuttajien taakanjako etenee EU:ssa – Hakkarainen: ”Kansallisvaltioille ei jää paljoa sanansijaa”

Ruotsin hallitus saattaa jopa kaatua riitaan maahanmuutosta – ruotsidemokraatit ja moderaatit eri linjoilla EU:n päätösvallasta
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.