Joseph Stiglitz kritisoi ankarin sanankääntein EU:n ideaa yhteisvaluutta eurosta väittäen, että euro on tuonut mukanaan epätasapainoja ja arvaamattomuutta. EU:n alkuajoista lähtien Euroopassa on unelmoitu yhteisestä valuutasta. Yhteisvaluutta euroa edeltävä kokeilu päättyi loppuvuonna 1992, jolloin Suomi lensi ensimmäisenä pihalle silloisesta ”eurosta”, eli ECU:sta. Stiglitzin mukaan nykymuotoinen euro ei toimi.

Taloustieteen Nobel-palkinnon saanut Joseph Stiglitz toteaa talouslehti Financial Timesin kirjoituksessa, että euro on tarpeeton.

Euron taloudellisen mahalaskun jälkeen yhteisvaluuttaa on perusteltu poliittisena projektina. Stiglitzin mielestä tämäkin on epäonnistunut projekti. Hänestä euro on turha. Kauppatavarat ja työvoima voisivat liikkua Euroopassa ilman euroakin.

Työkalupakittomat eurovaltiot

Stiglitz muistuttaa, että aikanaan – joustavien valuuttakurssien vielä ollessa käytössä – taloustilanteen muuttuessa jousti valuutta. Nyt pitäisi joustaa finanssipoliittisin keinoilla. Euromaat ovat ennen euroa joustaneet niin korkotason kuin valuuttakurssien myötä. Korot ja valuuttakurssit ovat tuikitärkeitä. Eri maiden keskuspankit säätivät olosuhteisiin sopivat korot. Korkeilla koroilla houkuteltiin pääomaa, ja valuuttakurssien joustoilla evättiin pääomapako jostain eurooppalaisesta valtiosta.

Valtioiden keskeisimpiin kuuluva taloudellinen sopeutusvaihtoehto riisuttiin euron myötä pois.

Euro toi erilaisille euromaille yhden yhteisen korkotason ja muuttumattoman valuuttakurssin. Stiglitz kauhistelee koko ajatusta, eikä hän ei ole ainoa. Euroopan komission julkaisu kertoo yhdysvaltalaisten taloustieteilijöiden näkemyksistä eurooppalaisesten unelmoimasta yhteisvaluutasta. Komission julkaisu summaa tilanteen juuri ennen eurokriisin alkua. Jo julkaisun kannessa todetaan: ”Euro on huono idea, eikä se tule kestämään”.

Purkaminen voidaan aloittaa väliaikaisilla valuutoilla

Euron purkutalkoissa Stiglitzinkin mielestä tulisi edetä hiljalleen. Voisimme perustaa väliaikaiset valuutat. Pohjoisen ja eteläisen eurot tekisivät tuloaan. Velat maksettaisiin eteläisen Euroopan eurolla. Tämä tosin saattaisi tietää merkittäviä tappioita. Stiglitz kirjoittaa, ettei helppoja ratkaisuja ole. Hänen mielestä euro on kuitenkin epäonnistunut tehtävässään.

Henri Myllyniemi