

LEHTIKUVA
Taloustieteen Nobel-voittajalta tunnustusta hallitusohjelmalle: Merkittävä suunnanmuutos – ”Työnteon kannustimet keskiöön”
Nobelisti Bengt Holmström kiittelee Kauppalehden haastattelussa uutta hallitusohjelmaa, joka vastaa siihen huutoon, että työntekoon tulee kannustaa eikä tukia saa vastikkeetta. Holmström myös katsoo, että yksilöiden liiallinen riippuvuus valtiosta on omiaan lisäämään ahdistusta tai yksinäisyyden kokemusta.
Taloustieteen nobelisti Bengt Holmström ilmaisee Kauppalehden haastattelussa tyytyväisyytensä uuden hallituksen ohjelmaan, joka vahvistaa työnteon kannustimia ja siirtää vastuuta valtiolta kansalaisille itselleen.
Holmström on jo aiemmin moittinut suomalaista sosialidemokraattista talouspolitiikkaa, joka on tehnyt ihmisyksilöt liian riippuvaiseksi valtiosta ja siten murentanut yksilöllistä vastuuntuntoa.
Tanskan mallin mukaan
Nyt Holmström katsoo, että hallitusohjelmassa on otettu merkittävä muutos oikeaan suuntaan.
– Hallitusohjelma on merkittävä suunnanmuutos. Ohjelma asettaa työnteon kannustimet keskiöön, Holmström sanoo Kauppalehdelle.
Nobelistin mukaan hallitusohjelma vastaa siihen huutoon, että työntekoon tulee kannustaa eikä tukia saa vastikkeetta. Tällaista linjaa on esimerkiksi Tanskassa noudatettu.
Holmströmin mukaan myös maahanmuuttopolitiikan tulisi olla vahvasti sidoksissa työn tekemiseen, koska vain siten se saavuttaa yleisen hyväksynnän, eikä turhauta maahan saapuvia.
Työn ja yrittämisen puolesta
Toiseksi suurin hallituspuolue perussuomalaiset on aina ollut ja tulee olemaan suomalaisen työn ja yrittämisen puolue.
Valtiovarainministeri Riikka Purra totesikin tällä viikolla eduskunnassa, että oikeudenmukaisuudeksi tulisi kutsua ihmisten ja kansakuntien oikeutta oman työnsä hedelmiin ja vastuuta omista taloudellisista sitoumuksistaan.
– Oikeudenmukaisuus ei tarkoita sitä, että veronmaksajan rahat ovat valtion ja että valtio päättää, mitä rahalla tehdään. Tai että kaikkea, siis kaikkea, rahoitetaan veronmaksajan rahalla. Velaksi.
Purra totesi, ettei kehityksen päätepisteenä voi olla yhteiskunta, jossa ihminen saa mahdollisimman paljon tukia ja kaikkeen on vain oikeuksia.
– Me näemme Suomen, jonka hyvinvointi perustuu työlle ja jossa on myös velvollisuuksia. Kullekin kykyjensä ja voimiensa mukaan. Kansalaisten ja kansakuntien vastuun lisääminen omasta taloudestaan on myös oikein. Tämä vähentää moraalikadon, vapaamatkustamisen ja kilpailukyvyttömyyden tapaisia ongelmia, Purra sanoi.
Valtion rooli kasvanut liian suureksi
Uusi hallitus on vahvasti sitoutunut korjaamaan julkista taloutta: tavoitteena on kilpailukykyinen ja yrittäjämyönteinen Suomi, joka houkuttelee investointeja.
Valtiovarainministeri Purran mukaan korjaaminen edellyttää uudenlaista politiikkaa eli priorisointia, tärkeysjärjestystä, rakenteellisia uudistuksia ja samalla myös vaikeita päätöksiä. Veronkevennyksien ja sääntelyn purkamisen myötä työn tekemisestä on tulossa kannattavampaa.
Valtion tämän vuoden budjetin alijäämä on huimat 8,1 miljardia euroa. Valtion taloutta rasittavat erilaiset vajeet
Nobelisti Holmströmin mukaan talouden tilan heikentyminen onkin vain oire, sillä itse sairaus on valtion liian painava rooli.
Holmström uskoo, että riippuvuus valtiosta lisää ahdistusta tai yksinäisyyden kokemusta. Hän lisäisi monien etuuksien vastikkeellisuutta, koska uskoo, että ihmiset saavat hyvää oloa siitä, että he auttavat toisiaan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Nobel-voittaja yrittäjämyönteisyys velvollisuudet työn kannustimet vastuunkanto rakenteelliset uudistukset valtiontalous tärkeysjärjestys veronmaksajat veronkevennykset hyvinvointi Bengt Holmström Investoinnit Maahanmuuttopolitiikka Riikka Purra Alijäämä Sääntelyn purkaminen Hallitusohjelma Velkaantuminen työllisyys Kilpailukyky
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hallitus ei nosta polttoainehintoja – Purra: ”Pumpulla tankkaava suomalainen huokaisee kerrankin helpotuksesta”

Painopiste siirtyy epäolennaisuuksista valtion perustehtäviin: Väyläverkkoon ja rautateille tulossa miljardien investointi

Uusi hallitus aloitti toimintansa – Purra: ”Moni asia tulee muuttumaan”

Maa- ja metsätaloustuottajat, hevosalan toimijat ja Suomen Yrittäjät antavat tunnustusta hallitusohjelmalle – ”On ymmärretty yritysten ja työelämän tarpeet”

Perussuomalaiset: Ensin suomalainen työ ja yrittäminen – vastuiden ja velvoitteiden tasapainottaminen lisää oikeudenmukaisuutta sekä vahvistaa julkista taloutta
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

AKT-pamppu Ismo Kokon mielestä bussiliikenne pysähtyisi ilman maahanmuuttajia – PS:n Grönroosilta tyly kuitti: ”AKT:n kaverilla kysynnän ja tarjonnan perusasiat hukassa”
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Simo Grönroos selventää mamutusta komppaavalle ay-pomo Ismo Kokolle, että toki Suomessa bussit liikkuisivat aivan hyvin myös ilman maahanmuuttajia, tällöin vain kuljettajien palkat olisivat hieman korkeammat kuin nyt.

Tukala helle jatkuu – Ministeri Kaisa Juuso: ”Viilennyksestä on nyt huolehdittava erityisesti vanhusten asumisyksiköissä”
Kotien lisäksi sisätilojen viileydestä on huolehdittava sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa sekä asumisyksiköissä, joissa hoidetaan kuumuuden vaikutuksille herkkiin väestöryhmiin kuuluvia, painottaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.