Outokummun kaupunki haluaa vastaanottaa lisää pakolaisia, vaikka kaupungin talousarvio on kaksi miljoonaa euroa alijäämäinen. Tuore perussuomalaisten kansanedustaja, Outokummun kaupunginvaltuutettu Sanna Antikainen ihmettelee päätöstä.

Outokumpu otti jo aiemmin vuonna 2016 vastaan kolmekymmentä pakolaista, joista parin vuoden jälkeen enää kuusi asuu Outokummussa, valtaosa on muuttanut muualle. Jäljelle jääneille puolelle tusinalle palkattiin vastikään oma pakolaisohjaaja.

Pakolaisista kuntaan rahaa valtiolta

Nyt pakolaisia halutaan kuntaan neljäkymmentä lisää, vaikka kaupungin budjetti on kaksi miljoonaa euroa punaisella.

– Jotenkin tuntuu, että eikö omat asiat voisi laittaa kuntoon ensin? Päätöstä on perusteltu muun muassa siten, että Outokumpu toivoo saavansa pakolaisten avulla valtion kassasta lisää rahaa kuntakorvausten muodossa, mutta ihan samoja veronmaksajien rahoja nekin ovat.

– Kun kaupungin talousarvio on roimasti alijäämäinen ja edellisistäkin vain kuusi jäljellä, niin pitää kysyä, onko tässä enää järkeä? ihmettelee kansanedustaja Sanna Antikainen.

Vain perussuomalaiset vastustivat

Pakolaisasia oli esillä viikko sitten Outokummun kunnanhallituksessa, jossa kunnanhallituksen 2. varapuheenjohtaja Antikainen ainoana vastusti esitystä. Kun asiaa käsiteltiin valtuuston kokouksessa maanantaina, perussuomalaisten varavaltuutettu Paavo Lehikoinen esitti, ettei uusia kiintiöpakolaisia otettaisi.

Äänestyksen tulos oli se, että vain perussuomalaiset Lehikoinen ja Antikainen vastustivat uusien pakolaisten ottamista, kaikkien muiden puolueiden edustajat olivat pakolaisten ottamisen kannalla.

– Olen saanut kaupungin asukkailta paljon yhteydenottoja, joiden mukaan moni kokee erittäin epäoikeudenmukaiseksi sen, että näille kuudelle Outokumpuun jääneelle palkattiin oma pakolaisohjaaja, vaikka kaupungissa olisi monia omiakin avun tarpeessa.

– Neljänkymmenen uuden pakolaisen ottaminen sai alkunsa kokoomusvaltuutetun tehtyä asiasta aloitteen perustellen sitä muun muassa Syyrian sodan jatkumisella. Sitäkin minä vähän ihmettelen, koska käsittääkseni Isiksen valtaamat alueet on saatu jo takaisin ja sota alkaa siellä olla ohi, Antikainen sanoo.

MIKA MÄNNISTÖ