Perussuomalaisten Outokummun kaupunginvaltuutettu Sanna Antikainen ei nieli liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) visioita dieselautojen myyntikiellosta.

Berner kertoi Suomen Kuvalehden haastattelussa, kuinka dieselautojen myynti tullaan kieltämään Suomessa jollain aikavälillä. Tätä Berner perustelee ilmastonmuutoksen ehkäisyllä.

– Tällä hetkellä Suomen osuus maailman päästöistä on hurjan 0,1 prosentin luokkaa. Liikenteen osuus tästä on Suomessa noin viidennes. Bernerin ehdotus dieselautojen kieltämisestä ilmaston hyväksi on lähinnä naurettava, Antikainen kirjoittaa blogissaan.

Ilmastovero saastuttajien tuontituotteille

Asia on pitkien välimatkojen Itä-Suomessa dieselautoilijoille tärkeä.

– On selvää, että kaikki tunnustavat ilmastonmuutoksen ongelmana, mutta keinojen sen hillitsemiseksi tulee olla järkeviä. Esimerkiksi suomalaisen teollisuuden ajaminen Kiinaan liian kunnianhimoisella (siis typerällä) ilmastopolitiikalla saastuttaa maailman mittakaavassa enemmän, koska kiinalaiset tehtaat saatuttavat enemmän kuin suomalaiset.

– Jos siis jotakin halutaan tehdä ilmaston nimissä, olisi ilmastovero erityisen saastuttavien maiden tuontituotteille parempi ratkaisu, Antikainen esittää.

Liikkumiskustannuksia alennettava

Antikaisen mielestä dieselautoja kieltäminen ilmastoon vetoamalla on käsittämätöntä.

– Sen sijaan dieselautojen käyttövoimavero tulisi poistaa ja samanaikaisesti tulisi laskea sekä bensiinin että dieselin pumppuhintaa vähintään 25–30 senttiä. Näin varmistetaan, että ihmisten liikkumiskustannukset alenevat ja myös teollisuuden kilpailukyky kohennee logistiikkakustannusten alennuttua.

SUOMEN UUTISET