Vuodet 2026–2029 käsittävässä suunnitelmassa tavoite on vahvistaa talouskasvun edellytyksiä. Talouden kasvu on välttämätöntä Suomen julkisen talouden vakauttamiseksi ja vahvistamiseksi. Taloutemme on kutakuinkin polkenut paikoillaan finanssikriisin jälkeen.
Talousvaliokunnan perussuomalaiset kansanedustajat pitävät valittua talouspolitiikan linjaa oikeana. Päätöksissä on mukana niin työn ja yrittämisen verotuksen keventämistä kuin panostuksia tutkimukseen.
Veronalennukset kiihdyttävät kasvua
– Kasvu on juuri se, mitä Suomi nyt kipeästi tarvitsee. Hallituksen esittämät kasvutoimet ovat monipuolisia, kohdistuvat laajasti ja ovat monilta osin itse itsensä rahoittavia. Esimerkiksi talouskasvua tukeva kotitalouksien ostovoima vahvistuu tuloverotuksen keventämisen myötä, ja teollisten investointien syntymistä kehittyville vetymarkkinoille tuetaan, kansanedustaja Kaisa Garedew summaa.
– Julkisen talouden suunnitelma tähtää vahvasti tulevaisuuteen hankalasta taloustilanteesta huolimatta. Oikein kohdennetut veronalennukset tulevat kiihdyttämään voimakkaasti kasvua lähivuosina, kansanedustaja Antti Kangas perustelee.
Ansiotuloverotuksen kevennykset pieni- ja keskituloisille ovat yli 500 miljoonaa euroa ensi vuonna ja vuodesta 2027 alkaen jo 650 miljoonaa euroa. Lisäksi työtulovähennyksen lapsikorotusta nostetaan yhteensä 100 miljoonalla eurolla.
Tuottavuuskasvun vahvistuminen on talouskasvun edellytys
Hallituksen kevään puoliväliriihessä päätetyt kasvutoimet perustuvat osittain myös Risto Murron johtaman Kasvuriihi-työryhmän ehdottamiin keinoihin talouskasvun vauhdittamiseksi.
Tutkimus- ja kehitysrahoituksen vahvistaminen nähdään polkuna saada suomalaisen työn tuottavuus kasvuun. Tuottavuuskasvun vahvistuminen puolestaan on talouden pitkäaikaisen kasvun edellytys.
Hallitus panostaa tutkimukseen ja kehitykseen
Talousvaliokunta pitää tutkimus- ja kehitystoiminnan lisärahoitusta onnistuneena valintana. Valiokunta pitää myös lupaprosessien sujuvoittamista tarpeellisena.
– Mittavista julkisten menojen leikkauksista huolimatta hallitus jatkaa panostuksia T&K-investointeihin parlamentaarisen yhteisymmärryksen ja T&K-rahoituslain mukaisesti. Julkisen talouden suunnitelma sisältää yli kolmen miljardin euron panostukset T&K-toimintaan vuosille 2026 ja 2027, minkä päälle tulevat hallituksen jo aiemmin tekemät kohdennukset muun muassa Business Finlandin ja Suomen Akatemian valtuuteen sekä LUMI-supertietokoneeseen, kansanedustaja ja talousvaliokunnan puheenjohtaja Sakari Puisto kertoo.
– Kunnianhimoinen lisäpanostus on välttämätön kasvutavoitteiden mahdollistamiseksi. Suomen on tärkeää panostaa erityisesti nousevien teknologioiden tutkimukseen, kehittämiseen, skaalaamiseen ja osaamispohjan vahvistamiseen.