Kansanedustaja, talousvaliokunnan jäsen, Kaj Turunen (PS) kritisoi Suomen kannalta tärkeiden asioiden salaamista.

– On välttämätöntä, että suurissa ja tärkeissä asioissa voidaan käydä avointa keskustelua. Kansalaisilta ja tiedotusvälineiltä pyritään salaamaan päätöksentekovaiheessa tietoja, ja näin estää vapaa tiedottaminen ja kansalaiskeskustelu.

Komissio valmistelee pankkiunionia, jossa pankkivalvonnan lisäksi euromaiden riskeistä pyritään tekemään yhteisvastuullisia. Lisäksi samaan aikaan käsittelyssä on Euroopan pysyvän vakausmekanismin EVM:n  ”vivuttaminen”,  joka käytännössä tarkoittaa Suomen riskien kasvattamista ja pahimmillaan lisää maksamista. Vasta viime kesänä maamme hallitus otti velkaa 1440 miljoonaa euroa, ja lahjoitti sen koko summan EVM:n pääomaksi. Hallitus myös sitoutui tarvittaessa 12 miljardin lisäpanostuksiin.

Eduskunnan asianomaisissa valiokunnissa on nyt käsittelyssä komission ehdotus Euroopan pysyvän vakausmekanismin (EVM) rahoitustukivälineiden kapasiteetin vahvistamisesta, EU/2012/0314. Hallituspuolueet haluavat salata käsiteltävää asiaa. Suuressa valiokunnassa on leimattu asiapaperit ”vaiteliaisuus”-leimalla.

– Kriisimaiden tukipäätöksissä on aina ollut niin kiire, ettei niitä ole ehditty Suomessa kunnolla edes käsitellä. Sen lisäksi käsiteltävät asiat pyritään salaamaan ilman laillisia perusteita niin, että kansalaiset saavat asioista tietää vasta kauan sen jälkeen kun päätökset on jo tehty, Turunen moittii.

– Salaaminen on moraalitonta. Onhan lopuksi kysymyksessä kansalaisilta kerätyt verorahat. Jos tällainen perusteeton salaaminen jatkuu, on välttämätöntä testata vaiteliaisuuspyyntöjen rajoja,  Turunen toteaa.

Tagit