Suomessa toimiva amerikkalaisomisteinen PerkinElmer Wallac pystyy toimittamaan jopa 100 000 koronatestiä viikossa. Tarvittavia eristyslaitteita ja reagensseja saa suoraan Suomen Turusta.

Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila haluaa hallituksen lisäävän testauskapasiteettia roimasti.

– Nyt hallitus ostopuuhiin! Taudin torjumiseksi on tärkeää, että Suomi toimii WHO:n ohjeiden mukaan: testatkaa, testatkaa, testatkaa, Junnila ohjeistaa.

”Miksei tätä resurssia käytetä?”

THL:n mukaan Suomen testauskapasiteetti on edelleen alle 2 500 testiä vuorokaudessa. Testauksen vähyyttä Suomessa on perusteltu testien huonolla saatavuudella, niiden hinnalla sekä koulutetun henkilöstön puutteella.

– Yliopistot ja tutkimuslaitokset ovat julkisesti tarjonneet apuaan. Heidän mukaansa testauskapasiteetti voitaisiin omillakin resursseilla helposti kaksinkertaistaa. Miksei tätä resurssia käytetä? Junnila ihmettelee.

Junnilan tekemässä kirjallisessa kysymyksessä mainitaan, että testausta laajentamalla pystytään tehokkaammin varmistamaan varsinkin oireettomien tautikantajien ohjaaminen karanteeniin, saadaan olennaista tietoa epidemian leviämisestä ja yhteiskunnan rajoitustoimet pystytään purkamaan mahdollisimman pian.

SUOMEN UUTISET