

LEHTIKUVA
Tutkimus: Lähes puolet arabinuorista haaveilee siirtolaisuudesta – Eurooppaan kohdistuva paine on valtava
Äskettäin julkaistu kyselytutkimus kertoo, että lähes puolet Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maiden nuorista yrittää aktiivisesti päästä siirtolaiseksi johonkin toiseen maahan tai haaveilee siitä. Koronapandemia on vain lisännyt nuorten lähtöhaluja omasta maastaan.
Arabinuorille suunnattu ASDA’A BCW -kyselytutkimus tehtiin jo kahdettatoista kertaa. Tutkimusta varten haastateltiin neljää tuhatta 18-24-vuotiasta miestä ja naista Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa, kertoo nettilehti Breitbart.
Tutkimuksen mukaan 42 prosenttia kyselyyn vastanneista haluaa lähteä omasta kotimaastaan siirtolaiseksi. Lähtijöistä 40 prosenttia haluaa muuttaa pysyvästi muualle. Tutkimuksen tekijöiden mukaan arabimaailmassa on yli 200 miljoonaa nuorta, joten tämä koskee melkoista joukkoa.
Kyselytutkimuksessa haastateltiin puoliksi miehiä ja naisia. Vain kolmasosa vastanneista oli sitä mieltä, että ei ikinä haluaisi lähteä omasta maastaan.
Maista lähdetään taloudellisten syiden takia
Innokkaimpia siirtolaisiksi lähtijöitä olivat libanonilaisnuoret, joista peräti 77 prosenttia halusi muualle. Myös Libyassa, Jemenissä ja Irakissa oli paljon lähtöhalukkaita.
Neljäsosa nuorista kertoi haluavansa lähteä siirtolaiseksi taloudellisten syiden vuoksi. Pakolaisuuteen yleensä liitetyt syyt näkyivät vastauksissa vähemmän. Turvallisuussyistä lähteviä oli 12 prosenttia, uskonnollisista syistä vain kaksi prosenttia ja poliittisista syistä kahdeksan prosenttia. Koronapandemia on vain lisännyt nuorten lähtöhaluja entisestään.
Afrikassa lähtöhalut vieläkin kovemmat
Saharan eteläpuolisessa Afrikassa aiemmin tehdyt vastaavat tutkimukset osoittavat, että siellä siirtolaisiksi lähtijöitä on vieläkin enemmän. Vuonna 2018 julkaistu Pew Research Center -tutkimuslaitoksen tutkimus paljasti, että jopa kaksi kolmasosaa Saharan eteläpuolisen Afrikan yli miljardista asukkaasta haluaa muuttaa Eurooppaan tai Yhdysvaltoihin seuraavien viiden vuoden sisällä.
Maahanmuuttopaine Eurooppaan tulee siis jatkossakin olemaan valtava. EU on tähän asti keskittynyt lähinnä helpottamaan laillista maahantuloa ja keksimään uusia tapoja jakaa laittomien tulijoiden Välimeren maille aiheuttamaa taakkaa.
Perussuomalaiset puolestaan ovat kerta toisensa jälkeen pyrkineet korostamaan, että Eurooppaan pyrkii elintasoperäisiä siirtolaisia, ja ainoa keino tulijoiden pysäyttämiseen on se, että siirtolaisvirta pysäytetään Euroopan ulkopuolelle.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- koronapandemia laiton siirtolaisuus Pohjois-Afrikka Lähi-itä arabimaat Afrikka Taakanjako Siirtolaisuus EU maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra Ylen A-studiossa: EU:n ja Turkin neuvoteltava rajalla olevista siirtolaisista uudestaan – ”EU-valtiot eivät halua ottaa näitä ihmisiä vastaan”

PS:ltä kyselytunnilla pitkä lista toimenpiteitä laittoman siirtolaisuuden ehkäisemiseksi – hallitukselta ei vastakaikua

Frontexin johtaja: Kreikan rajalla yhä kova paine – kaikki tulijat eivät ole pakolaisia

Peltokangas: Hallituksen haluttomuus laittomien siirtolaisten palauttamiseen kotimaihinsa on sylkemistä oman maan heikompiosaisten päälle

Antikainen: Hallitus ei halua karkottaa laittomasti maassa olevia – ”Mikä hulluus tässä on takana?”

SDP:n al-Taee hidastaisi koronaviruksen etenemistä tarjoamalla laittomasti maassa oleville asuntoja – Tavio: ”Tätä vähemmän suomalaisista piittaavaa politiikkaa on enää vaikea keksiä”

Ruuhkaisa viikonloppu Kanariansaarilla – yli 1 600 siirtolaista saapui veneineen Afrikasta
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.