Ugandalaisen pastori Medad Birungin mukaan Lähi-itään kohdistuva seksiorjakauppa on yleistynyt viime aikoina. Erityisesti Ugandassa asuvat köyhien perheiden tytöt ovat vaarassa joutua kaapatuiksi.

Ugandalainen etiikan tohtori ja pastori Medad Birungi vieraili Suomessa RaTas (kristillisen tasa-arvon puolesta) ry:n vieraana syyskuussa 2017.

Hän perusti kristillisen järjestön, World Shine Ministries (WSM) vuosituhannen alussa. Birungista on tullut tärkeä ihmisoikeuksien puolustaja. Hänen perustamansa järjestön kautta tuetaan vähävaraisia, naisten ja tyttöjen koulutusta, torjutaan ihmiskauppaa, estetään ympärileikkauksia ja suojellaan seksuaalivähemmistöjä.

Tyttöjä myydään köyhistä oloista

Birungin mukaan Lähi-itään kohdistuva seksiorjakauppa on yleistynyt viime aikoina. Erityisesti Ugandassa asuvat köyhien perheiden tytöt ovat vaarassa joutua kaapatuiksi.

– Järjestömme kautta olemme valistaneet perheitä, etteivät he lähettäisi tyttöjään seksiorjakauppiaiden mukaan. Perheitä huijataan siekailematta. Tyypilllisesti tyttöjen vanhemmille sepitetään, että tyttö pääsee työskentelemään esimerkiksi kotiapulaisena tai kampaajana. Totuus on kuitenkin karmaiseva, Birungi sanoo ja lisää:

–Ugandalaisia tyttöjä myydään Egyptiin, Palestiinaan, Saudi-Arabiaan, Dubaihin, Jordaniaan ja Indonesiaan.

Silpomisen vastainen työ jatkuu

Birungi on ollut mukana auttamassa myös Suomen Ulkoministeriön rahoittamassa kehitysyhteistyöprojektissa, jonka kautta tehdään silpomisen vastaista työtä.

Naisten ympärileikkaus on yhä ongelmana myös Ugandan maaseuduilla. Maassa esiintyy kuitenkin Afrikan mittapuulla enää hyvin vähän silpomiskulttuuria. Unisefin mukaan alle 10 prosenttia ugandalaisnaisista on ympärileikattuja. Vertailun vuoksi Somaliassa silvotaan 98 prosenttia naisista, Malissa 89, Egyptissä ja Sudanissa 87 prosenttia.

Lähteet:
Unicef, World Shine Ministries

Heli-Maria Wiik