Uudessa-Seelannissa on valmisteilla lakiesitys, joka laittaisi karjatalouden metaanipäästöt verolle. Uuden veron odotetaan siirtyvän suoraan kuluttajahintoihin.

Kyseessä on maailman ensimmäinen laki maatalouden kasvihuonepäästöjen verottamiseksi, kertoo brittilehti Telegraph. Maatalous on suurin Uuden-Seelannin kasvihuonepäästöjen lähteistä.

Metaanipäästöjä syntyy lehmien ja lampaiden pötsissä tapahtuvasta hajoamisreaktiosta, jonka seurauksena eläimet röyhtäilevät ja piereskelevät metaanin ulos elimistöstään. MTK:n mukaan yksi lehmä päästää vuosittain noin 100 kiloa metaania, joka vastaa henkilöautoa, jolla ajetaan vuodessa 10 000 kilometriä.

Suuri lihantuottaja

Uusi laki olisi Uuden-Seelannin kannalta erityisen merkittävä, koska maa on suuri lihantuottaja. Viiden miljoonan asukkaan Uudessa-Seelannissa on noin 10 miljoonaa nautaa ja 26 miljoonaa lammasta. Suomessa nautoja on noin 850 000 ja lampaita vaivaiset 130 000.

Lähes puolet Uuden-Seelannin kasvihuonepäästöistä tulee maataloudesta enimmäkseen metaanin muodossa. Nyt nämä päästöt on tarkoitus laittaa verolle vuodesta 2025 alkaen. Vero tulee nostamaan lihatuotteiden hintaa.

– Meidän on leikattava ilmakehään päästämämme metaanin määrää, ja tehokas päästöjen hinnoittelujärjestelmä on avainasemassa tässä, sanoo ilmastonmuutosministeri James Shaw.

Lisäaineita rehuun päästöjen vähentämiseksi

Lakiesitykseen sisältyy kannustimia niille karjankasvattajille, jotka syöttävät karjalleen rehun lisäaineita, joiden tarkoitus on vähentää metaanin syntymistä. Tilan metsiä voidaan käyttää päästöjen hyvittämiseen.

Metaanivero on suurin Uuden-Seelannin maatalouteen kohdistunut säätelyn muutos sen jälkeen, kun maataloustuet poistettiin 1980-luvulla. Britanniassa puolestaan suunnitellaan tuontilihaan kohdistuvaa päästötullia maan oman lihantuotannon suojelemiseksi halpatuonnilta.

SUOMEN UUTISET