Ruotsin radio ei jää talousahdingossa tuleen makaamaan. Valtion media ei ole pyhä lehmä, vaan kustannusten leikkaukset alkavat nopealla aikataululla. Mankeliin menee aluksi 180 työtehtävää radiosta. Muu julkinen media odottaa vielä vuoroaan.

Syynä julkisen palvelun 250 miljoonan kruunun leikkauksiin ovat muun muassa inflaatio, kustannusten nousu ja varautuminen kiristyvään turvallisuustilanteeseen. Tämä tarkoittanee lisäkustannuksia kriisiajan tekniikkaan, tiloihin sekä työvälineisiin.

Radion uusi organisaatio aloittaa aprillipäivänä mutta koko 2024 tulee olemaan muutosten vuosi. 180 tointa katoaa. 45 henkilöä pääsee eläkeratkaisujen piiriin, 40 katoaa ”luonnollisen poistuman” kautta ja jäljelle jäävät vajaat 100 saanevat kenkää.

Ruotsin radio kustantaa veronmaksajille kolme miljardia kruunua vuodessa ja talossa on 2 300 työntekijää.

Vähemmistöpalveluista leikataan

Lähetyksistä katoaa paljon muilla kuin ruotsin kielellä toimitettuja ohjelmia. Mennä saavat kiinakielinen podi, lakkautuslistalla on myös vaikkapa venäjänkielisiä ja tigrinjankielisiä ohjelmia.

– Kuuntelijoillemme tämä on shokki, lausuu tuottaja Lorin Ibrahim SR:n kurdinkielisestä toimituksesta uutistoimisto TT:n kiertoartikkelissa.

Ilmastokirjeenvaihtajakin saa lähteä. Leikkuri iskee myös uskonnollisiin ohjelmiin, puutarhanhoitoon sekä toivemusiikkiin.

”Radio Finska ei irtisano ketään”

Tuuli käy suomenkielistenkin lähetysten ylitse. Vanhat ruotsinsuomalaiset kuuntelijat siirtyvät pikkuhiljaa taivaskanaville, eikä ääniradio ole uusille suomensukupolvisille se ensimmäinen mediavalinta.

– Finskassa ilmapiiri on järkyttynyt, kun meiltä viedään 8–10 tehtävää nykyisistä 37 tehtävästä. On lamauttava ajatus, että näin monta tehtävää voidaan viedä kertaheitolla. Olimme shokissa ja haukoimme henkeämme, kun saimme tiedon leikkauksesta, toimitusosaston puheenjohtaja Virpi Inkeri sanoo Journalistin verkkopalvelussa.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että Radio Finska ei joudu irtisanomaan ketään, toteaa puolestaan kanavapäällikkö Helena Huhta Hermans SR:n sivuilla.

SUOMEN UUTISET